A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Το σήμα του Λανιτείου Λυκείου επέστρεψε στην πόλη του 60 χρόνια μετά!

Κομμάτι της ιστορίας της πόλης, σπάνιο και παλαιότατο, αποτελεί έναν από τους νεότερους θησαυρούς που φυλάγονται στο Ιστορικό Αρχείο της Λεμεσού. Το μεταλλικό σήμα από τη δεκαετία του ’50 είναι το διακριτικό που όφειλαν να έχουν καρφιτσωμένο στα ρούχα τους όλοι οι μαθητές του σχολείου, είτε κυκλοφορούσαν εντός του σχολικού χώρου, είτε βρίσκονται εκτός. Τo μπρούντζινο σήμα φέρει 3 κεφαλαία γράμματα, τα αρχικά του Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού και οι μαθητές συνήθιζαν να το αποκαλούν «καλλήτζιν».

Το σήμα του τότε Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού παραχωρήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού με προσφορά του Γιανούλλη Σολομωνίδη, κατοίκου Στροβόλου, και αποτελεί πλέον ακόμα 1 σημαντικό κειμήλιο από την ιστορία της πόλης, αλλά και του ίδιου του ιστορικού σχολείου της. Το σήμα θα φυλάσσεται στην ειδική Προθήκη στην Αίθουσα Εκπαίδευσης στο Ιστορικό Αρχείο.

Το Λανίτειο Λύκειο είναι συνδεδεμένο με την ίδια την ιστορία της εκπαίδευσης στη Λεμεσό, αποτελώντας εξέλιξη του Ελληνικού Γυμνασίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1915 και μεταφέρθηκε το 1945 στο επιβλητικό κτίριο που αποκτήθηκε με δωρεά του Νικολάου Π. Λανίτη. Η ιστορική πορεία του, βέβαια, αρχίζει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ιδρύθηκε η Ελληνική Σχολή με μονοετή φοίτηση αρχικά, που εξελίχθηκε σε ίδρυμα τριετούς φοίτησης, για να πάρει τελικά μορφή γυμνασίου και να μοιραστεί πολύ αργότερα πια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε Γυμνάσιο και Λύκειο.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.