Το ιδιαίτερο γεφύρι που δεσπόζει στην Τριμίκλινη, από την Ενετοκρατία

11/12/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ήθη και έθιμα / Παράδοση
Αρχιτεκτονική
Ύπαιθρος
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Με το πέρασμα τους από το νησί, οι Ενετοί αφήνουν κατάλοιπα σε ολόκληρη την Κύπρο, στα οποία οι επόμενες γενεές, βρίσκουν έδαφος για να ανατρέξουν στην περίοδο της κυριαρχίας τους. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το ιδιαίτερο γεφύρι του χωριού Τριμίκλινης, το οποίο αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος και θαυμασμού, εδώ και χρόνια.

Το Ενετικό γεφύρι, κτισμένο όπως προδίδει και το όνομα του, κατά την Ενετοκρατία, συνιστά ένα από τα αρχαιότερα γεφύρια, όχι μόνο της Λεμεσού, αλλά και όλου του νησιού. Απ’ άκρη σε άκρη, το γεφύρι είναι κτισμένο από πέτρα, διαθέτοντας 3 εντυπωσιακές καμάρες σε συνεχή σειρά, ενώ η δεξιοτεχνική κατασκευή του βρίσκεται ακριβώς πάνω στην κοίτη του ποταμού Κούρη, ο οποίος διασχίζει την οροσειρά του Τροόδους. Το σημείο όπου είναι χτισμένο, διαθέτει πλούσια βλάστηση και αποτελεί την κεντρική τοποθεσία, απ’ όπου γινόταν η σύνδεση της επαρχίας Πάφου προς το Καλό Χωριό, τα Λεύκαρα και τη Λευκωσία.

Επιπρόσθετα από τη μοναδικότητα της κατασκευής του, ένα σημαντικό ιστορικό περιστατικό, συνοδεύει εδώ και πολλούς αιώνες το γεφύρι. Η ιστορία διηγείται ότι, η Αγία Ελένη, ερχόμενη από το Σταυροβούνι και κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό, περνά από το γεφύρι, επιθυμώντας να μεταφέρει τον ιερό σταυρό, στο αρχαίο μοναστήρι του Σταυρού, στο γειτονικό χωριό Κουκά και στο Όμοδος. 

Το γεφύρι δεσπόζει επιβλητικά στο χώρο του ποταμού, προσελκύοντας το θαυμασμό από τους επισκέπτες, αλλά και την περηφάνια από τους κατοίκους του χωριού. Πάνω απ’ όλα όμως, βρίσκεται στο χώρο σαν σημείο αναφοράς, που φέρνει στο σήμερα και στο μυαλό, εικόνες από παλαιότερες εποχές. 

Φωτογραφία εξωφύλλου: EconAndre

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery

13987