13600

Θέατρο Χατζηπαύλου: Σημείο αναφοράς της πόλης και της διασκέδασης των Λεμεσιανών!

29/03/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αρχιτεκτονική
Πολιτισμός - Τέχνες
Διασκέδαση / Ψυχαγωγία
Κοινωνική Ζωή

Το Θέατρο Χατζηπαύλου υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κτήρια και κέντρα διασκέδασης της Λεμεσού, που σημάδεψε την ψυχαγωγία, την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό της πόλης, από την αρχή του 19ου αιώνα, μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας του νησιού.

Το κτίριο οικοδόμηθηκε το 1913 από τους αδελφούς Χατζηπαύλου, αποτελώντας τον πρώτο χώρο που σχεδιάστηκε από την αρχή ως θεατρικός. Το Θέατρο Χατζηπαύλου βρισκόταν στην οδό Αγίου Ανδρέου και λειτουργούσε παράλληλα και ως κινηματογράφος, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, αμερικάνικες και γαλλικές ταινίες.

Το Θέατρο μετατράπηκε σ’ έναν από τους πιο δημοφιλείς χώρους διασκέδασης της εποχής, αφού ήταν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς χώρους θεάματος της πόλης. Οι Λεμεσιανοί επισκέπτονταν μαζικά το κτίριο, παρακολουθώντας ταινίες και θεατρικά έργα. Άλλωστε, το θέατρο και το σινεμά, αποτελούσαν αγαπημένες συνήθειες των Λεμεσιανών, αφού ήδη από τότε, η πόλη άρχισε να αποκτά ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα.

Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, το Θέατρο Χατζηπαύλου μετατράπηκε σ’ ένα κοσμικό νυκτερινό κέντρο με το όνομα «Μαξίμ», το οποίο άφησε εποχή στη νυκτερινή ζωή της πόλης.

Εξωτερικά, το κτίριο δεν παρέπεμπε σε όψη θεάτρου, αντίθετα, έδινε την εντύπωση ενός συνηθισμένου τριώροφου οικοδομήματος. Το εσωτερικό του, όμως, ήταν αρκετά επιβλητικό και εντυπωσιακό. Η υπερυψωμένη σκηνή δέσποζε στο χώρο και από κάτω υπήρχε η θέση της ορχήστρας, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έδινε ο εξώστης, στον οποίο βρίσκονταν οι θέσεις των «εκλεκτών» θεατών. Στον τελευταίο όροφο στεγαζόταν η κατοικία του Αντώνη Χατζηπαύλου και της γυναίκας του, Θεοδώρας.

Το Θέατρο Χατζηπαύλου μένει πλέον στις μνήμες των παλιών Λεμεσιανών, οι οποίοι αναπολούν τις στιγμές διασκέδασής, που τους άφησε το συγκεκριμένο κτίριο στις διάφορες φάσεις λειτουργίας του. Κατεδαφίστηκε το 1878 και μέχρι σήμερα, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια, που κτίστηκαν ποτέ στη Λεμεσό.

Πηγή πληροφοριών: Τάσος Ανδρέου, «Λεμεσός – Αναδρομή Μνήμης», 2009
Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery