13991

Τα Χριστούγεννα στη Λεμεσό, τη δεκαετία του ‘80 και σήμερα!

20/12/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Διασκέδαση / Ψυχαγωγία
Ήθη και έθιμα / Παράδοση

Η περίοδος των Χριστουγέννων γιορταζόταν μεγαλοπρεπώς από πολύ παλιά, με τις προετοιμασίες να δίνουν και να παίρνουν, τόσο στα χωριά, όσο και στην πόλη. Ξεχωριστή διακόσμηση όμως, παρατηρούσε κανείς στις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Λεμεσού και ειδικά στο κέντρο, όπου τέτοια εποχή στολιζόταν ιδιαίτερα.

Κατά τη δεκαετία του ‘80, η οδός Ανεξαρτησίας, με έντονη κινητικότητα και γρήγορους ρυθμούς, αποτελούσε έναν από τους πιο κοσμοπολίτικους προορισμούς στην πόλη. Έτσι, τα Χριστούγεννα, υιοθετούσε ένα εύθυμο χαρακτήρα, με πολλά στολίδια, φώτα και ξεχωριστή γιορτινή διακόσμηση. Το στοιχείο που ξεχώριζε, ήταν αναμφισβήτητα το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία του Διοικητηρίου, το οποίο αποτελείτο από πραγματικό δέντρο (έλατο) και που εντυπωσίαζε με τη λαμπρότητα και το ύψος του. 

Οι Λεμεσιανοί δέχονταν με ευχαρίστηση τη γιορτινή εικόνα της πόλης και φρόντιζαν και οι ίδιοι να απολαμβάνουν την εορταστική περίοδο. Μάλιστα, σαν έθιμο, συνήθιζαν να γιορτάζουν το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, στα σινεμά. Τότε, οι κινηματογράφοι, λόγω των γιορτών, ανέβαζαν 2 παραστάσεις τη βραδιά, ενώ στο τέλος κλήρωναν μια γαλοπούλα, ως το μεγάλο δώρο που θα έπαιρνε ο νικητής για να διασκεδάσει, καθώς και διάφορα άλλα δώρα, όπως ουίσκι. 

Επίσης, εκείνη την εποχή, τα ρεβεγιόν δεν είχαν ακόμη διαδοθεί αρκετά. Η συνήθεια αυτή, επικρατούσε περισσότερο ανάμεσα στις πιο πλούσιες οικογένειες της εποχής, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι, προτιμούσαν τις φιλικές συγκεντρώσεις και τη σπιτική θαλπωρή.

Σήμερα, αν και η περίοδος των Χριστουγέννων γιορτάζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει, τόσο στους εορτασμούς, όσο και στη διακόσμηση της πόλης. Πλέον, η οδός Ανεξαρτησίας, σαφώς με περισσότερη κίνηση και με πιο εμπορικό χαρακτήρα, διαθέτει ένα εξίσου υπέροχο στολισμό, διατηρώντας το μεγάλο δέντρο στην Πλατεία (που πια όμως δεν είναι αληθινό), ενώ ολόκληρη η Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, μεταμορφώνεται με έντονο φωτισμό, εργαστήρι Άγιου Βασίλη και χριστουγεννιάτικα περίπτερα, σε ένα υπέροχο γιορτινό σκηνικό. 

Πληροφορίες: Τίτος Κολώτας
Φωτογραφίες: Λεμεσού Μνήμες, Manos Botrini

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery