Πως ο κόμβος του Αγίου Νικολάου εξελίχθηκε μέσα στις δεκαετίες

08/04/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Όταν δημιουργήθηκε αρχικά, ο κόμβος βρισκόταν σχεδόν εκτός πόλης. Αποτελούσε ένα από τα πιο περιφερειακά της σημεία, ενώνοντας μεγάλες οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν σε όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις: βόρεια, νότια προς την περιοχή Εναερίου, ανατολικά προς τους γειτονικούς με τη Λεμεσό Δήμους και δυτικά, ακολουθώντας τη λεωφόρο Μακαρίου.

Σήμερα, ο κυκλικός κόμβος Αγίου Νικολάου είναι από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, περιβάλλεται από κτίρια με έντονη επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα και έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν για τις εορταστικές περιόδους, φιλοξενώντας κάθε φορά και διαφορετικό διάκοσμο. Κάποιοι, βέβαια, θυμούνται ακόμα ότι πολλές δεκαετίες πριν, ο κυκλικός κόμβος Αγίου Νικολάου φιλοξενούσε στο κέντρο του ένα συντριβάνι, στολίδι για όλη την περιοχή.

Από τις μέρες που περιβαλλόταν από αναξιοποίητα οικόπεδα, μέχρι την εποχή των ψηλών κτιρίων και της πυκνής τροχαίας κίνησης γύρω από αυτόν, ο κόμβος ακολουθεί τη Λεμεσό μέσα στις δεκαετίες της ανάπτυξης και εξέλιξής της. Τώρα πια, όχι μόνο περιφερειακό σημείο δεν είναι, αλλά μάλλον από τα κεντρικότερα της πόλης, αποτελώντας έτσι χώρο για πανηγυρισμούς στις μεγάλες νίκες των ποδοσφαιρικών ομάδων και αναπόσπαστο μέρος της πομπής της Μεγάλης Παρέλασης του Καρναβαλιού.

Φωτογραφίες: Λεμεσού Μνήμες, Sky Art, Daniel Donovan

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery

12947