Η ύπαιθρος της Λεμεσού διαθέτει τέτοιο μοναδικό πλούτο που δε σταματά να σε εκπλήσσει. Από μια μεγάλη λίστα από αιωνόβια μεμονωμένα δέντρα, η Λεμεσός φιλοξενεί μερικά από τα αρχαιότερα της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και το αρχαιότερο όλων, ηλικίας 1.500 ετών.
Τα 2 από δέντρα αυτά μετρούν ήδη πάνω από 1.000 χρόνια ζωής συνολικά, κάτι που το προδίδει και η εντυπωσιακή τους εικόνα. Τόσο ο Τρέμιθος της Απαισιάς, όσο και η Δάφνη του Ομόδους, με τεράστιους κορμούς και κλαδιά και πλούσιο φύλλωμα, δείχνουν ότι έχουν ριζώσει βαθιά στη γη που τα φιλοξενεί.
Έχει ύψος 10 μέτρα και είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς μόλις επισκεφθεί το όμορφο και γραφικό χωριό Απαισιά της επαρχίας Λεμεσού. Ο Τρέμιθος του Άη Γιωρκού, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι, αποτελεί στολίδι για την κοινότητα. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα εν ζωή δείγματα του είδους Pistacia Atlantica παγκοσμίως.
Φωτογραφία της Αγνής Τσουλούπα.
Έχει ύψος 10 μέτρα και συντροφεύει το εκκλησάκι του Αποστόλου Φιλίππου, δυτικά της κοινότητας του Ομόδους. Το φύλλωμά της είναι τόσο πυκνό, ώστε να μη διακρίνεται καν ο κορμός της, ενώ κρύβει και μέρος της μικρής εκκλησίας.
Μικρότερα σε ηλικία, αλλά εξίσου εντυπωσιακά είναι 2 δέντρα ηλικίας άνω των 800 ετών.
Ο πλάτανος βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής των χωριών Πέρα Πεδίου και Κοιλανίου. Έχει περιφέρεια κορμού 8 μέτρων, και ύψος 36 μέτρα.
Η ελιά, που είναι σήμερα προστατευόμενο μνημείο της φύσης, μετά από 8 αιώνες ζωής και αφού άνοιξε μια κουφάλα στον κορμό της, έφτασε στο σημείο να μοιραστεί στα 2, με τα κλαδιά της να ενώνονται ακόμα.