1911

Οι μαθουσάλες της Λεμεσού: Τα δέντρα - γίγαντες που ζουν 1.500 χρόνια!

02/05/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η ύπαιθρος της Λεμεσού διαθέτει τέτοιο μοναδικό πλούτο που δε σταματά να σε εκπλήσσει. Από μια μεγάλη λίστα από αιωνόβια μεμονωμένα δέντρα, η Λεμεσός φιλοξενεί μερικά από τα αρχαιότερα της Κύπρου, μεταξύ των οποίων και το αρχαιότερο όλων, ηλικίας 1.500 ετών.

Τα 2 από δέντρα αυτά μετρούν ήδη πάνω από 1.000 χρόνια ζωής συνολικά, κάτι που το προδίδει και η εντυπωσιακή τους εικόνα. Τόσο ο Τρέμιθος της Απαισιάς, όσο και η Δάφνη του Ομόδους, με τεράστιους κορμούς και κλαδιά και πλούσιο φύλλωμα, δείχνουν ότι έχουν ριζώσει βαθιά στη γη που τα φιλοξενεί.

- Τρέμιθος στην Απαισιά Λεμεσού, ηλικίας 1.500 χρόνων και με ύψος 10 μέτρα.

 Έχει ύψος 10 μέτρα και είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς μόλις επισκεφθεί το όμορφο και γραφικό χωριό Απαισιά της επαρχίας Λεμεσού. Ο Τρέμιθος του Άη Γιωρκού, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι, αποτελεί στολίδι για την κοινότητα. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα εν ζωή δείγματα του είδους Pistacia Atlantica παγκοσμίως.

Φωτογραφία της Αγνής Τσουλούπα.

- Δάφνη στο Όμοδος, ηλικίας 1.000 χρόνων και με ύψος 10 μέτρα.

Έχει ύψος 10 μέτρα και συντροφεύει το εκκλησάκι του Αποστόλου Φιλίππου, δυτικά της κοινότητας του Ομόδους. Το φύλλωμά της είναι τόσο πυκνό, ώστε να μη διακρίνεται καν ο κορμός της, ενώ κρύβει και μέρος της μικρής εκκλησίας.

Μικρότερα σε ηλικία, αλλά εξίσου εντυπωσιακά είναι 2 δέντρα ηλικίας άνω των 800 ετών.

-Πλάτανος στην Αγία Μαύρη στο Κοιλάνι, ηλικίας 800 χρόνων και με ύψος 36 μέτρα.

Ο πλάτανος βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής των χωριών Πέρα Πεδίου και Κοιλανίου. Έχει περιφέρεια κορμού 8 μέτρων, και ύψος 36 μέτρα.

-Ελιά στην Κυπερούντα, ηλικίας 800 + χρόνων.

Η ελιά, που είναι σήμερα προστατευόμενο μνημείο της φύσης, μετά από 8 αιώνες ζωής και αφού άνοιξε μια κουφάλα στον κορμό της, έφτασε στο σημείο να μοιραστεί στα 2, με τα κλαδιά της να ενώνονται ακόμα.

Δες πιο κάτω στην gallery περισσότερες φωτογραφίες από αυτά τα μοναδικά μνημεία της φύσης, που θα βρεις στη Λεμεσό.
swipe gallery