3974

Ο πρωτοπόρος Λεμεσιανός που έφερε στην πόλη τα πρώτα ιδιωτικά τηλέφωνα της Κύπρου!

05/03/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)

Το τηλέφωνο έφτασε στην Κύπρο το 1911 και αρχικά ήταν αποκλειστικό προνόμιο της διοικητικής μηχανής της τότε Αγγλικής Κυβέρνησης. Εξαίρεση αποτέλεσαν κάποιοι έμποροι της Λεμεσού, που χρησιμοποιούσαν ένα ανεξάρτητο δίκτυο από το 1914, χάριν στην πρωτοβουλία ενός πρωτοπόρου Λεμεσιανού, του Γεώργιου Γιορδαμλή.

Τόσο ο Γεώργιος όσο και ο αδερφός του, Ελευθέριος, είχαν μεράκι με τις νέες τεχνολογίες και φυσικά και με τις τηλεπικοινωνίες. Στην οδό Σαλαμίνος 1, λίγα μέτρα μακριά από τα κεντρικά γραφεία της Cyta σήμερα, ο Γιορδαμλής το 1925 έθεσε σε λειτουργία ένα ανεξάρτητο τηλεφωνικό κέντρο, το πρώτο που εξυπηρετούσε ιδιώτες τότε στο νησί.

Με 100 περίπου συνδρομητές, το τηλεφωνικό αυτό κέντρο, που εξυπηρετούσε κυρίως εμπόρους και χωριά όπως ο Αμίαντος και το Πέρα Πεδί, λειτούργησε μέχρι και το 1936.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη της οικογένειας Γιορδαμλή, με πρωτοστάτες το ζεύγος Γεωργίου και Μαριγώς, ήταν το μόνο προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου.

Εξυπηρετούσε καθημερινά μεταξύ των ωρών 7 π.μ. – 11 μ.μ. και Κυριακές 8 π.μ. – 8 μ.μ. κι αν υπήρχε ανάγκη, η οικογένεια εξυπηρετούσε εκτάκτως κατόπιν χτυπήματος στην πόρτα.

swipe gallery

Το 1929, το ανεξάρτητο τηλεφωνικό κέντρο Γιορδαμλή κυκλοφόρησε και τον πρώτο του τηλεφωνικό κατάλογο, με 13 κανόνες – οδηγίες ορθής χρήσης του τηλεφώνου, όπως επίσης και με ονομαστική λίστα των συνδρομητών του.

Πηγή: «Ο άγνωστος πρωτοπόρος», Απόστολος Μακρίδης, Χρονικό, Πολίτης, 2002

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.