10436

Μοναδικές διαφημίσεις στη Λεμεσό από το παρελθόν!

26/03/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Διασκέδαση / Ψυχαγωγία
Κοινωνική Ζωή

Μερικές φορές, τις πιο δυνατές μνήμες που κρατά κανείς από τη Λεμεσό των περασμένων δεκαετιών, είναι η εντύπωση που προκαλούσαν οι διαφημίσεις της εποχής. Τα έντονα χρώματα και σχέδια και οι προωθητικές ατάκες καταφέρνουν να ανακαλούν στο μυαλό γεύσεις, αρώματα και εμπειρίες που έχει συνδέσει κανείς με τα διαφημιζόμενα προϊόντα.

Έτσι, στις ρετρό διαφημίσεις, που έβρισκαν τακτικά οι Λεμεσιανοί, είτε σε περιοδικά και εφημερίδες, είτε έξω από καταστήματα, όλοι σχεδόν αναγνωρίζουν στοιχεία της καθημερινής ζωής στην πόλη εκείνου του καιρού, που συνδέονται και με τις προσωπικές τους αναμνήσεις. Άλλωστε, αυτές οι διαφημίσεις, που αυξάνονταν ολοένα και γίνονταν συνέχεια πιο εντυπωσιακές από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά, μαρτυρούν και τους ρυθμούς ανάπτυξης της πόλης, αλλά και το πως εξελίχθηκε η βιομηχανική δραστηριότητα και ο τουρισμός στη Λεμεσό.

Από το τέλος της Τουρκοκρατίας και μετά, όταν η Λεμεσός άρχισε να αναπτύσσεται οικονομικά, επιχειρηματικά, αλλά και κοινωνικά, άρχισαν να παράγονται και διάφορες διαφημίσεις. Διαφημίσεις με ευφάνταστα κείμενα και εικόνες, από αυτοκίνητα, τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, μέχρι καπνοβιομηχανίες, μηχανές παραγωγής και είδη κατανάλωσης, που συνέθεταν τον τρόπο ζωής των παλιών Λεμεσιανών, της καθημερινότητα τους, καθώς και της κοινωνικής ζωής της πόλης.

Φωτογραφίες: Λεμεσού Μνήμες, Τίτος Κολώτας, Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery