Μια όαση τέχνης και πολιτισμού στη Λεμεσό με διεθνές βραβείο και αναγνώριση

Ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης έχει γίνει γνωστός για τα υπέροχα έργα του, στα οποία κυριαρχεί η καμπύλη και ο συμβολισμός. Το έργο του Φίλιππου Γιαπάνη, που φιλοξενείται στο Πάρκο Γλυπτικής, που έχει κατασκευάσει ο καλλιτέχνης στη Φασούλα της Λεμεσού, έψαχνε ένα χώρο μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να αναδειχθεί και να μεταδώσει τα μηνύματα του ακόμα καλύτερα.

Το κτίριο που δεσπόζει σήμερα πίσω από το υπαίθριο αμφιθέατρο, το οποίο έχει ονομαστεί «Μικρή Σαλαμίνα», προς τιμήν του θεάτρου στον αρχαιολογικό χώρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το «Ναό της Ψυχής» του καλλιτέχνη και της δουλειάς του. «Από την αρχή, θεώρησα ότι αυτός ο «Ναός», θα έπρεπε να σέβεται και να αναδεικνύει το έργο του καλλιτέχνη, όχι να επιβάλλεται στον χώρο», τονίζει ο αρχιτέκτονας, Άγγελος Σαββίδης. Το «Art nest», όπως έχει ονομαστεί η κατασκευή, είναι ένα κτίριο ξεχωριστό μέσα στην λιτότητά του, που δένει αρμονικά με το χώρο.

Οι λιτές γραμμές του συναντούν τις καμπυλότητες των εντυπωσιακών γλυπτών, το λευκό χρώμα αντανακλά το φως που τους επιτρέπει να λάμπουν ακόμα περισσότερο, ενώ το γυάλινο περίβλημα επιτρέπει στον εξωτερικό χώρο να συναντά τον εσωτερικό. Σε αυτό το περιβάλλον, τα έργα βρίσκουν πράγματι την ιδανική φωλιά. Το κτίριο αποτελείται από 5 επίπεδα. Τα 2 ανώτερα επίπεδα στεγάζουν την κατοικία του ίδιου του καλλιτέχνη και του γιού του. Στο υπόγειο, ισόγειο και μεσοδάπεδο αναπτύσσεται ο εκθεσιακός χώρος ο οποίος περιλαμβάνει χώρους διαλέξεων / παρουσιάσεων, αναψυκτήριο, χώρο πώλησης ενθυμημάτων, χώρους υγιεινής κ.ά.

Το κτίριο κατάφερε να προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον αποσπώντας το βραβείο Καινοτομίας σε Σχέδιο Πολιτιστικού Χώρου,  ενώ ανακηρύχθηκε ως το Καλύτερο Σχέδιο για Πολιτιστικό Χώρο στην Κύπρο. Το βραβείο απονεμήθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Άγγελου Σαββίδη, στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού αρχιτεκτονικών γραφείων Build για το 2016.

swipe gallery


5000