Μια από τις παλιότερες έγχρωμες φωτογραφίες στην Κύπρο, είναι από τη Λεμεσό!

01/12/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Ύπαιθρος
Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική

Μια από τις πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες που διασώζονται από τις αρχές του 20ου αιώνα, είναι η φωτογραφία ενός από τα πιο ειδυλλιακά τοπία στην ύπαιθρο της Λεμεσού. Πρόκειται ίσως για την πρώτη έγχρωμη εικόνα από τη Λεμεσού του προηγούμενο αιώνα.

Στη φωτογραφία διακρίνεται ένα ζευγάρι, το οποίο από την ενδυμασία του φαίνεται να ανήκει σε εύπορα κοινωνικά στρώματα της εποχής, το οποίο απολαμβάνει το ρομαντισμό του τοπίου, προφανώς σε κάποια εκδρομή του στην περιοχή. Όπως αναγράφεται και στη φωτογραφία, πρόκειται για το πετρόκτιστο, μεσαιωνικό γεφύρι που βρίσκεται στην περιοχή της κοινότητας Πελενδρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου, πρόκειται για το γεφύρι που βρίσκεται βόρεια της κοινότητας, στη μέση περίπου της απόστασης προς το χωριό Αμίαντος, στους πρόποδες του Τροόδους. Το γεφύρι αυτό, δυστυχώς, δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση σήμερα, σε αντίθεση με το γεφύρι που βρίσκεται νοτιότερα της κοινότητας, στον ποταμό Ξυλούρικο, το οποίο πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στα 23 μεσαιωνικά γεφύρια της Κύπρου που έχουν μπει σε διαδικασία ανακήρυξης ως αρχαία μνημεία.

Συνολικά, στη Λεμεσό βρίσκονται 16 από τα 23 μεσαιωνικά γεφύρια που τέθηκαν υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και αποτελούν και επίσημα πια κομμάτι της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.
9735