5250

Μανιτάρια: Μία παράδοση της υπαίθρου, που έχει αναθρέψει ολόκληρες γενιές!

15/03/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Τα μανιτάρια, δημοφιλές υλικό στη διεθνή γαστρονομία, στον τόπο μας είναι κάτι περισσότερο από ένας αγαπητός μεζές. Η παράδοση της κατανάλωσης μανιταριών, είναι μια πραγματική ιεροτελεστία.

Η προτίμηση στα άγρια μανιτάρια της κυπριακής υπαίθρου, δεν είναι απλώς μία γαστρονομική επιλογή, αλλά μία δραστηριότητα που φέρνει τον κόσμο σε άμεση επαφή με τη φύση, εδώ και αιώνες.

swipe gallery

Ο εντοπισμός και η συλλογή τους είναι μία παράδοση που μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και συνοδεύεται από βαθιά αγάπη για το φυσικό περιβάλλον και εκτίμηση για όσα ωφέλιμα μας προσφέρει.

swipe gallery

Οι δασώδεις περιοχές στις παρυφές του Τροόδους, αλλά και οι πιο πεδινές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση, διαθέτουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων μανιταριών, όπως τα λευκά, της βανούκας, ή τα κόκκινα του πεύκου, αλλά και τις πολύ σπάνιες μορχέλλες, με το πλούσιο άρωμα και γεύση.

Οι μανιταροσυλλέκτες απολαμβάνουν κάθε στιγμή της ιεροτελεστίας αυτής, από την χαλαρωτική εξερεύνηση μέσα στη φύση, την ανακάλυψη των μανιταριών και τελικά το μαγείρεμα και την κατανάλωσή τους.

swipe gallery

Ο Νίκος, έχοντας μεγαλώσει στο Πελένδρι με μία οικογένεια που τρεφόταν συχνά με άγρια μανιτάρια και χόρτα, ξέρει καλά τα μυστικά του είδους και τα έχει ενσωματώσει δημουργικά στο μενού της ταβέρνας Συμπόσιο.

Έτσι, και ο ρόλος τους στην τοπική κουζίνα αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημιουργικός, αφού τα άγρια μανιτάρια τρώγονται είτε ως μεζές στα κάρβουνα, είτε σε ομελέτα, είτε ως στιφάδο (αντικαθιστώντας το κρέας εξαιρετικά), είτε ακόμα και ως συνοδευτικά πιάτων με παραδοσιακά ζυμαρικά και χαλλούμι.

Σχετικα