Εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα της σύγκρισης της Λεμεσού με τις «παράλληλες πόλεις» της. Όπως προκύπτει από τα πορίσματα του συμμετοχικού, ερευνητικού project των Αντώνη Στυλιανού και Αντρέα Παπαλλά, των αρχιτεκτόνων που θέλησαν να διερευνήσουν την εικόνα και της προοπτικές της Λεμεσού, ως πόλης με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης, στον τομέα αυτό η πόλη καταφέρνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως σημειώνεται, το παραλιακό μέτωπο αποτέλεσε το σκηνικό αυτής της «αστικής ανάπλασης» έχοντας ψηλής ποιότητας φυσικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επενδυτές. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής μιας σειράς ψηλών κτιρίων, η Λεμεσός των 180,000 κατοίκων θα έχει αποκτήσει 14 νέους πύργους με συνδυασμένο ύψος 1703 μ.
Έτσι, η Λεμεσός βρίσκεται πάνω από αρκετές ευρωπαϊκές ή άλλες πόλεις της περιοχής σε αυτή τη κλίμακα μέτρησης. Ενδεικτικά αναφέρονται το Βερολίνο (πληθυσμός 3.5 εκατομμύρια, συνδυασμένο ύψος 1099 μ.), η Βηρυτός (πληθυσμός 361,000, συνδυασμένο ύψος 1285 μ.) και η Βιέννη (πληθυσμός 1,7 εκατομμύρια, συνδυασμένο ύψος 1349μ.).
Ενδεικτικά Έργα
Lanitis Old Mansion (3 πύργοι): 510 μ.
Olympic Residence (2 πύργοι): 150 μ.
The One: 170 μ.
Oval: 75 μ.
iHome Limassol (2 πύργοι): 76 μ.
Del Mar: 78 μ.
Limassol Landmark: 93 μ.
Neocleous Tower: 84 μ.
Fairways Centre Point: 56 μ.
Totalserve Towers: 63 μ.
Limassol Blu: 90 μ.
Marco Polo (2 πύργοι): 144 μ.
Cedars Oasis: 54 μ.
Icon Residences: 50 μ.
Όπως σημειώνουν οι 2 αρχιτέκτονες, μετά την ολοκλήρωση του project “Parallel cities”, με τη συμμετοχή κοινού, αλλά και εμπειρογνωμόνων ή άλλων ειδικών, η Λεμεσός αντιμετωπίζει μια πρόκληση. Ακολουθώντας αυτή την εντυπωσιακή πορεία, καλείται να συνδυάσει ανάπτυξη και διατήρηση, διασφαλίζοντας την πρόσβαση του κοινού στο παραλιακό μέτωπο.
Το project “Parallel cities” του σχεδιαστικού γραφείου Mesh έλαβε χώρα στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό, στις 2 + 3 Φεβρουαρίου 2017.