Τζαμί Κεπήρ: Το τέμενος των μουσουλμάνων που διατηρείται μέχρι και σήμερα

07/12/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Θρησκεία
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Το Τζαμί Κεπήρ (Μεγάλο Τζαμί) είναι ένα μουσουλμανικό τέμενος, που ακόμα και σήμερα, διαθέτει μια περίοπτη θέση στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ανεγέρθηκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας και αποτελεί το πρώτο τζαμί που λειτούργησε στη Λεμεσό για τις θρησκευτικές ανάγκες των Οθωμανών, οι οποίοι είχαν κατακτήσει την πόλη. 

Συγκεκριμένα, το 1570 μ.Χ., οι Οθωμανοί κατακτητές μετέτρεψαν ένα υφιστάμενο ναό των Λατίνων που υπήρχε στην περιοχή, και έτσι δημιουργήθηκε το τέμενος. Η τοποθεσία του, κοντά στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού και στην πλατεία του Κάστρου, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού αφενός εξυπηρετούσε τους κατοίκους της επαρχίας, οι οποίοι κατέφθαναν με λεωφορεία στην πλατεία του Κάστρου για να προσευχηθούν, και αφετέρου τους διάφορους ταξιδιώτες και εμπόρους, που αράζοντας κοντά στο λιμάνι, κατέφευγαν κι αυτοί στο τέμενος για να προσκυνήσουν. 

Ούτε όμως η ονομασία του ήταν τυχαία. Στο τέμενος δόθηκε το όνομα Μεγάλο Τζαμί, κυρίως για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τεμένη και θρησκευτικά κατηχητήρια που κτίστηκαν αργότερα. Το τζαμί αναστηλώθηκε από τον Αγά Μεστάν το 1829 μ.Χ., ενώ το 1902 μ.Χ. έγινε μια μεγάλη επέκταση του, η οποία είχε κοστίσει, τότε, 13 σελίνια και 8 γρόσια. Σήμερα, δίπλα από το Τζαμί Κεπήρ βρίσκεται σε υπερυψωμένο σημείο, ένα μικρό μουσουλμανικό νεκροταφείο με τάφους σημαντικών Τούρκων και Αράβων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το Τζαμί Κεπήρ εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα στην πόλη, διατηρώντας μάλιστα μια ευδιάκριτη θέση στο κέντρο της Λεμεσού, στην περιοχή Ζικ – Ζακ. Αναμφίβολα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας και σημείο αναφοράς για τους Τουρκοκύπριους κατοίκους, το οποίο απολαμβάνει μεγάλης προσοχής, τόσο από τους ντόπιους, όσο και από τους τουρίστες, που επισκέπτονται καθημερινά την περιοχή.

Πηγή πληροφοριών: “Echoes from the past” (2008) 
Φωτογραφία εξωφύλλου: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery

10027