9633

Η πρώτη «βασιλική» φωταγώγηση της Λεμεσού!

27/12/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Πολιτική Ιστορία

Η Λεμεσός ήταν η πρώτη πόλη της Κύπρου που απέκτησε ηλεκτρικό φωτισμό. Τα εγκαίνια της «Εταιρείας Φωτισμού Λεμεσού» στις 21 Μαΐου 1912, ήταν και η πρώτη φορά που φωτίστηκε η πόλη. Η πρώτη μεγάλη και φαντασμαγορική φωταγώγησή της, όμως, ήρθε το 1937, με αφορμή τους εορτασμούς για τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου του 6ου.

Ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης to 1912 συνέπεσε με την ονομαστική γιορτή του Διαδόχου Κωνσταντίνου. Το πανηγυρικό κλίμα συνεπήρε τον κόσμο, που ξεχύθηκε στους φωτισμένους δρόμους, όπως περιγράφει ο Τύπος της εποχής, αλλά η εικόνα αυτή δε διασώθηκε σε φωτογραφικά ντοκουμέντα. Αντίθετα, οι εικόνες της εντυπωσιακής φωταγώγησης και των πανηγυρισμών για τη στέψη του Βασιλέως Γεωργίου το 1937, είναι αρκετές. Αυτή ήταν η αφορμή για την πρώτη μεγάλη, «βασιλική» εκδήλωση που γινόταν στην Κύπρο, μετά την ανακήρυξή της σε «Αποικία του Στέμματος», τον Μάιο του 1925 και η επίσημη τελετή έγινε στις 12 Μαΐου 1937.

Το επίκεντρο των εκδηλώσεων βρισκόταν στο Διοικητήριο της Λεμεσού (τότε δίπλα από το σημερινό Δημοτικό Μέγαρο της πόλης), αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακοί ήταν οι πανηγυρισμοί και στο παραλιακό μέτωπο. Σημαντικό κομμάτι του εορταστικού κλίματος ήταν η φωταγώγηση της προκυμαίας, αλλά και άλλων σημείων στην πόλη. Έτσι, κεντρικοί δρόμοι, δημόσια κτίρια, τραπεζιτικά καταστήματα, εταιρείες, αλλά και ιδιωτικές κατοικίες διακοσμήθηκαν, σύμφωνα με τον διάκοσμο που είχε σχεδιάσει ο  καλλιτέχνης Γεώργιος Φασουλιώτης, με αψίδες, ποικίλα σύμβολα, στέμματα, σημαίες κα χιλιάδες πολύχρωμα ηλεκτρικά λαμπιόνια.

Το πολεμικό πλοίο ‘Douglas’, που βρισκόταν στη θάλασσα της πόλης, φωτίστηκε ολόκληρο τη νύχτα, ενώ σειρά πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονταν από σκάφη στη θάλασσα, φώτισε και τον ουρανό της Λεμεσού.

Πληροφορίες: Μίμης Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού
Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery