Αυτή είναι η νέα αίθουσα επιβατών στο Λιμάνι Λεμεσού (υπέροχο time lapse βίντεο)

Ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό στολίδι φιλοξενεί πλέον το λιμάνι Λεμεσού, το οποίο μάλιστα θα υποδέχεται το κοινό, δίνοντας την πρώτη εντύπωση της πόλης. Ένα κτίριο μοναδικό, με υψηλή αισθητική και μελετημένη λειτουργία πρόκειται να ανοίξει σύντομα τις πόρτες του.

Η Νέα Αίθουσα Επιβατών ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο 2016, έχει εμβαδόν 10.000τμ και κόστος ανέγερσης 13.5 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελείται από 7 κελύφη, που, σαν τεράστια φινιστρίνια, πλαισιώνουν τη θέα των αγκυροβολημένων κρουαζιερόπλοιων και του λιμανιού. 

Η αρίθμηση των κελυφών και η μετάβαση από το ένα κέλυφος στο επόμενο, μέσω των συνδετικών χώρων των οποίων η μορφολογία και η εναλλαγή από ανοικτό χρώμα σε σκούρο σηματοδοτούν την έξοδο από το ένα κέλυφος και την είσοδο στο άλλο, προσφέρουν συνεχή καθοδήγηση στο χρήστη ο οποίος γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται στο κτίριο. 

Τα κελύφη 01, 02 και 03 στεγάζουν τις αίθουσες αφίξεων, τελωνείο και τα τμήματα μετανάστευσης και αστυνόμευσης. Το κέλυφος 04 στο ισόγειο εξυπηρετεί την συλλογή αποσκευών για μεταφορά στα κρουαζιερόπλοια, ενώ στον πρώτο όροφο στεγάζει εστιατόριο το οποίο θα είναι ανοικτό στο κοινό ολόχρονα. Στην οροφή του εστιατορίου έχει σχεδιαστεί εξέδρα με μπαρ (skybar) με απρόσκοπτη πανοραμική θέα της πόλης της Λεμεσού, του λιμανιού και της Μεσογείου. 

Το κέλυφος 05 στεγάζει το χώρο υποδοχής των αιθουσών αναχωρήσεων και συμπεριλαμβάνει καφετέρια και γραφεία ταξιδιωτικών πρακτόρων και πληροφοριών. Τα κελύφη 06 και 07 στεγάζουν τις αίθουσες αναχωρήσεων, τα τμήματα μετανάστευσης, ελέγχου και αστυνόμευσης, όπως επίσης καφετέρια και καταστήματα. 

Αρχιτέκτονες έργου: Dickon Irwin, Μαργαρίτα Κρητιώτη
Ομάδα μελέτης: Dickon Irwin, Μαργαρίτα Κρητιώτη, Γιώργος Μάρκου
Πολιτικοί Μηχανικοί: Earthquake Protected Structures
Ηλεκτρομηχανολόγοι Μηχανικοί: Ηλιοφώτου, Ζινιέρης Στασής Συνεταίροι

swipe gallery


51593