11406

Η μετάβαση της Λεμεσού από την αρχαία ελληνική θρησκεία στο Χριστιανισμό!

27/02/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Θρησκεία

Οι Κύπριοι δεν ασπάζονταν πάντα τη θρησκεία του Χριστιανισμού. Αντίθετα, για πολλούς αιώνες, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού πίστευαν στην αρχαία ελληνική θρησκεία, δηλαδή στους 12 θεούς τους Ολύμπου. Η μετάβαση από την ελληνική θρησκεία στο Χριστιανισμό δεν ήταν εύκολη και η έλευση της νέας θρησκείας στη Λεμεσό συνάντησε πολλές δυσκολίες και αντιδράσεις.

Οι 3 γειτονικές πόλεις της Λεμεσού στην αρχαία Κύπρο, η Αμαθούντα, το Κούριο (δες περισσότερα για την πόλη του Κουρίου εδώ) και η Νεάπολη, δέχθηκαν τους κήρυκες του Χριστιανισμού τη Βυζαντινή περίοδο, μετά το 375 μ.Χ. Όμως, οι κήρυκες του Χριστού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυνατά εδραιωμένη εθνική λατρεία, που δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί εύκολα, κυρίως στην Αμαθούντα, όπου λατρευόταν η θεά Αφροδίτη και στο Κούριο, όπου με υπέρμετρη πίστη οι κάτοικοι τιμούσαν το θεό Απόλλωνα. Μάθε περισσότερα για το θεό Απόλλωνα και το ιερό στη Λεμεσό εδώ.

Έτσι, με μεγάλη προσπάθεια, οι ακόλουθοι του Χριστιανισμού, με πρωτοστάτες τον Απόστολο Παύλο και τον Απόστολο Βαρνάβα, μετάδωσαν το χριστιανικό πνεύμα στις 3 αυτές πόλεις, ώσπου τελικά οι κάτοικοι εγκατάλειψαν το Δωδεκάθεο και στράφηκαν προς το Χριστιανισμό. Εκείνη την περίοδο χειροτονήθηκαν και οι πρώτοι επίσκοποι στη Λεμεσό. Πρώτος επίσκοπος της εκκλησιαστικής κοινότητας στην Αμαθούντα ήταν ο Αριστοκλειανός και στο Κούριο ο Φιλάγριος, ένας από τους πρώτους αγίους της Κύπρου.

Η Νέαπολη, κατά τους 3 πρώτους αιώνες, αποτελούσε ένα μικρό οικισμό μεταξύ των 2 μεγάλων αρχαίων πόλεων, της Αμαθούντας και του Κουρίου. Εκεί είχε στείλει ο Απόστολος Παύλος τον Τυχικό για να διαδώσει το Χριστιανισμό, ο οποίος έγινε τελικά ο πρώτος επίσκοπος της Νέαπολις και Άγιος της Κύπρου.

Η έλευση και η επικράτηση της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας στη Λεμεσό, καθώς και στις υπόλοιπες πόλεις του νησιού, υπήρξε αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο γεγονός που στιγμάτισε την περίοδο του Βυζαντίου και ολόκληρη την ιστορία της Κύπρου. Μάλιστα, εκείνη την εποχή, άρχισαν να κτίζονται τα πρώτα μοναστήρια και εκκλησίες, μερικά από τα οποία διασώζονται μέχρι και σήμερα. 

Πληροφορίες: Ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, 2015

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery