8863

Η Λεμεσός της δεκαετίας του 1960 μέσα από δεκάδες νοσταλγικές εικονες!

11/07/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή

Ποιος θυμάται τη Λεμεσό της δεκαετίας του ‘60; Μπορεί η ανθρώπινη μνήμη να δυσκολεύεται να ανακαλέσει στιγμές και εικόνες όσο περνάνε τα χρόνια, ευτυχώς όμως η τεχνολογία έχει φροντίσει ώστε να διασώζονται σήμερα πολύ χαρακτηριστικά και όμορφα κομμάτια εκείνης της εποχής, που αναζωογονούν τη μνήμη των παλαιότερων και εμπλουτίζουν την εικόνα των νεότερων για το ποια είναι η Λεμεσός.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο YouTube πριν αρκετό καιρό, ήταν ο προπομπός της έκδοσης ενός φωτογραφικού άλμπουμ που σκιαγραφεί τον τρόπο ζωής στην πόλη της Λεμεσού, λίγο μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου. Σε λιγότερα από 4 λεπτά, το βίντεο αυτό παρουσιάζει εικόνες από το εμπορικό κέντρο της Αγίου Ανδρέου και της Ανεξαρτησίας, από τη Σαριπόλου πριν γίνει η σημερινή πλατεία, αλλά και από τη Μακαρίου χωρίς καν πεζοδρόμια, με τους κατοίκους της πόλης να πρωταγωνιστούν, επιτελώντας τις καθημερινές τους ασχολίες.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με φωτογραφίες που λήφθηκαν μεταξύ 1961 – 1964 από τον Randolph Barr, ο οποίος έμενε τότε στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου με την οικογένειά του. Όλοι μαζί συνήθιζαν να κάνουν απογευματινούς περιπάτους, απολαμβάνοντας τις ομορφιές κάθε περιοχής και ο Randolph Barr είχε πάντα μαζί του φωτογραφική. Μετά τον θάνατό του, η μοναχοκόρη του, Princess Wilkins, αποφάσισε να εκδώσει μια συλλογή από τις καλύτερες φωτογραφίες του.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα φωτογραφικό album που παρουσιάζει εικόνες από την καθημερινότητα των Λεμεσιανών και από τα πιο κεντρικά και χαρακτηριστικά σημεία της πόλης, όπως αυτά ήταν πριν 50+ χρόνια.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε τελικά τον Δεκέμβριο του 2018, με τίτλο ‘From Cyprus with Love’.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.