Η αγνώριστη περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου, πριν αλλάξει για πάντα!

09/11/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική

Ιστορικά ήταν πάντα στο κέντρο της προσοχής, αλλά πριν γίνει πλατεία δεν είχε ποτέ τη ζωντάνια που έχει σήμερα. Η Πλατεία Κάστρου, η καρδιά της παλιάς πόλης και σημείο αναφοράς για την πόλης της Λεμεσού, δεν είχε πάντα την εικόνα που έχει σήμερα, ούτε αποτελούσε τόπο συνάντησης και αναψυχής.

Το επιβλητικό Μεσαιωνικό Κάστρο, στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα, περιτριγυριζόταν από αποθήκες, εργαστήρια και μαγαζάκια, που συντηρούνταν από την κίνηση του λιμανιού, λίγα μέτρα πιο κάτω. Ήταν μια περιοχή με πολλή κίνηση από πολυάσχολους ανθρώπους, αυτοκίνητα ή και ζώα παλιότερα, η οποία όμως εκτονωνόταν το βράδυ, όταν έκλειναν όλες αυτές οι επιχειρήσεις.

Το Κάστρο, που κατασκευάστηκε το 12ο αιώνα, άλλαξε αρκετά μορφή κατά την Τουρκοκρατία, αφού για 4 αιώνες χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φυλακών. Μέχρι και το 1950 συνέχιζε να έχει αυτή τη χρήση και μετατράπηκε σε μουσείο, μόνο όταν οι φυλακές μεταφέρθηκαν στη Λευκωσία. Λόγω των δικοινοτικών ταραχών του 1963 — 1974, το Κάστρο μετατράπηκε σε φυλάκιο για 1 δεκαετία και μόλις στη δεκαετία του 1980 άρχισε να αποκτά σιγά — σιγά χαρακτήρα πλατείας. 

Δες εδώ ποια είναι η νέα εικόνα της πλατείας.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery
12204