Η Λεμεσός ως πόλη μετράει κάτι περισσότερο από 1 αιώνα ζωής. Βέβαια, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, θύμιζε περισσότερο χωριό και απείχε πολύ από τη σημερινή κοσμοπολίτικη εικόνα της. Η πρώτη αναπαράσταση της Λεμεσού είναι μια απόδειξη της τεράστιας αλλαγής που έχει φέρει η ταχύτατη ανάπτυξή της.
Εν έτει 1900, ο ζωγράφος Μιχάλης Κουφός από την Κάλυμνο, παρουσιάζει αυτή την πρώτη αναπαράσταση της πόλης σε καμβά, όπου διακρίνει κανείς τα ανεκμετάλλευτα τότε τεμάχια στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και τα λιγοστά κτίρια στην περιοχή του λιμανιού. Με θέα προς τη Δύση και στο κέντρο της αναπαράστασης τη μεσαιωνική πόλη και το – λεγόμενο σήμερα – Παλιό Λιμάνι, η Λεμεσός αποτυπώνεται για πρώτη φορά σε εικόνα μόλις το 1900.
Ο πίνακας αναπαριστά τη Λεμεσό, όπως αυτή φαινόταν τότε περίπου από την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Δημόσιος Κήπος. Η πόλη δεν ήταν παρά μόνο λίγα σπίτια, γύρω από ένα μικρό πυρήνα, στην περιοχή του λιμανιού. Εντύπωση κάνουν οι μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, που σήμερα αποτελούν πυκνοκατοικημένες περιοχές. Άλλωστε, ακόμα και το λιμάνι είχε περιορισμένη κίνηση, αφού είχε απλώς βοηθητικό ρόλο προς εκείνο της Αμμοχώστου, ενώ σήμερα η Λεμεσός είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.Ο Μιχάλης Κουφός ίδρυσε στη Λεμεσό στα τέλη του 19ου αιώνα την πρώτη Σχολή Ζωγραφικής στην Κύπρο. Ο πίνακάς του φυλάσσεται σήμερα στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Λεμεσού.