7627

Αποθήκες Θεοδοσίου: Μοναδικές εικόνες από την ιστορική πορεία ενός ορόσημου της Λεμεσού!

12/06/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Μέχρι και τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα, η Λεμεσός παρέμενε μια πόλη που περιοριζόταν σε ένα πολύ μικρό μέρος της έκτασης που καλύπτει σήμερα. Τότε, η περιοχή από τον Δημόσιο Κήπο και ανατολικότερα ήταν εκτός αστικού χώρου, έτσι, ακόμα και δίπλα στη θάλασσα έβρισκε κανείς εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η συστάδα των αποθηκών Θεοδοσίου, λοιπόν, (500 μέτρα περίπου ανατολικά της αποβάθρας του Εναερίου) ήταν οργανικό κομμάτι της περιοχής.

Μόλις λίγα μέτρα από τη μεγάλη έκταση που κάλυπτε η οινοβιομηχανία ΕΤΚΟ, οι αποθήκες αυτές αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τη Λεμεσό για σειρά δεκαετιών, φιλοξενώντας ποικίλα προϊόντα και εμπορεύματα. Όπως και οι αποθήκες ΤΡΑΚΑΣΟΛ, στην άλλη άκρη της πόλης (με τις οποίες μοιράζονταν κοινά χαρακτηριστικά, ως προς τον σχεδιασμό και το μέγεθος), οι αποθήκες Θεοδοσίου ήταν δείκτης της έντονης ανάπτυξης που παρουσίαζε η Λεμεσός, πριν επεκταθεί η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα του τουρισμού.

Στις αρχές του 1980, με τη Λεμεσό να έχει αρχίσει να αλλάζει σημαντικά και τον τουρισμό να αυξάνεται ραγδαία (μετά και την απώλεια της τουριστικής βιομηχανίας της Αμμοχώστου), άρχισαν οι διαδικασίες για απαλλοτρίωση των αποθηκών αυτών. Η πορεία προς την κατεύθυνση αυτή ολοκληρώθηκε το 1995, με την κατεδάφιση των αποθηκών, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα ταραγμένο, αφού αρκετοί ήταν ενάντια στην κατεδάφιση αυτή.

Σήμερα, στον χώρο αυτό λειτουργεί το cafe - bar «Θαλασσοκόριτσο», το οποίο επισκέπτονται τακτικά, όσοι επιλέγουν την ακτή μπροστά από τον χώρο αυτό για το μπάνιο τους, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (και όχι μόνο).

Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Λεμεσού Μνήμες, Ανδρέας Χριστοφόρου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.