13884

Αποθήκες Θεοδοσίου: Μοναδικές εικόνες από την ιστορική πορεία ενός ορόσημου της Λεμεσού!

13/06/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, η Λεμεσός ήταν μια πόλη πολύ μικρότερη από τη σημερινή. Τότε, ανατολικά του Δημόσιου Κήπου βρίσκονταν εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις δίπλα στη θάλασσα. Εκεί λειτούργησε το 1929 το πρώτο εργοστάσιο σαπουνιών στην Κύπρο, στο κτίριο που έμεινε γνωστό ως «Αποθήκες Θοδοσίου».

Η ίδρυση του «Εργοστασίου Πυρηνελαίου και Σάπωνος Αδελφών Κολακίδη» ήταν μια πρωτοποριακή κίνηση για την βιομηχανία του νησιού. Το κτίριο όμως έμεινε στην ιστορία ως αποθήκες Θεοδοσίου, κυρίως λόγω της διαμάχης που προκάλεσε η κατεδάφισή του. Όπως και οι αποθήκες ΤΡΑΚΑΣΟΛ στην άλλη άκρη της πόλης (με τις οποίες μοιράζονταν κοινά χαρακτηριστικά, ως προς τον σχεδιασμό και το μέγεθος), οι αποθήκες Θεοδοσίου ήταν δείκτης της έντονης εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στη Λεμεσό.

Στις αρχές του 1980, με τη Λεμεσό να έχει αρχίσει να αλλάζει σημαντικά και τον τουρισμό να αυξάνεται ραγδαία (μετά και την απώλεια της Αμμοχώστου), άρχισαν οι διαδικασίες για απαλλοτρίωσή τους. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε το 1995, με την κατεδάφιση των αποθηκών, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα ταραγμένο, αφού αρκετοί εναντιώθηκαν στην απόφαση αυτή.

swipe gallery

Σήμερα, στον χώρο αυτό λειτουργεί το cafe - bar «Θαλασσοκόριτσο», το οποίο επισκέπτονται τακτικά, όσοι επιλέγουν την ακτή αυτή για το μπάνιο τους, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (και όχι μόνο).

swipe gallery

Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Λεμεσού Μνήμες, Ανδρέας Χριστοφόρου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.