1924

Αλλαντικά Πιτσιλιάς: Η γεύση που έβαλε την Κύπρο στον ευρωπαϊκό χάρτη των καλοφαγάδων!

30/03/2021
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η περιοχή της Πιτσιλιάς απέκτησε το δικό της στίγμα στον γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης, όταν τα πιο διάσημα από τα τοπικά προϊόντα της αναγνωρίστηκαν ως Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Η παραδοσιακή λούντζα, τα χωριάτικα λουκάνικα και το χοιρομέρι αποτελούν πια και τρόπο αλλά και λόγο για να γνωρίσει κάποιος τις ιδιαιτερότητες της Πιτσιλιάς, αφού για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται τα κόκκινα κρασιά της, από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών, αλλά και ντόπια αρωματικά.

Στη συνέχεια το κρέας οδηγείται στο καπνιστήριο και ακολούθως αφήνεται να ωριμάσει, χωρίς καμία προσθήκη πρόσθετων συντηρητικών, τεχνητών αρωμάτων ή βελτιωτικών γεύσης.

Έτσι, τα εξαιρετικά αρώματα και η μοναδική γεύση τους, γίνονται κομμάτι του γαστρονομικού χάρτη της Ευρώπης, αναδεικνύοντας την Πιτσιλιά ως μία περιοχή με ιδιαίτερες αρετές, για την παρασκευή εδεσμάτων που δε βρίσκει κάποιος αλλού όμοιά τους.

Η λούντζα, από χοιρινό φιλέτο, είναι εξαιρετική σε σάντουιτς ή ως μεζές, είτε κρύα, είτε τηγανιτή ή στη σχάρα.

Τα αυθεντικά λουκάνικα Πιτσιλιάς παρασκευάζονται από φρέσκο κιμά, που ωριμάζει μέσα σε κρασί με αλάτι και παραδοσιακά μπαχαρικά. Μετά την ωρίμανση καπνίζονται σε ειδικό θάλαμο.

Το χοιρομέρι είναι από τα πιο εκλεκτά εδέσματα και οφείλει την πλούσια γεύση του τόσο στο κρασί, όσο και στο αργό ψήσιμο, μία διαδικασία ωρίμανσης 5 μηνών.

swipe gallery