Τότε που ξυπνούσε στη Λεμεσό το μεγαθήριο του τουρισμού…

27/01/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)

Ο τουρισμός είναι χωρίς αμφιβολία μια βιομηχανία που έδωσε στη Λεμεσό την ώθηση για να αποτελεί σήμερα τη λαμπερή και κοσμοπολίτικη πολιτεία που θαυμάζουν ξένοι και ντόπιοι. Αυτός ο δημοφιλής προορισμός, όμως, δεν είχε πάντα την εικόνα που έχει σήμερα, με τα πολυτελή ξενοδοχεία και τις πολυσύχναστες ακτές.

Οι εικόνες από τη δεκαετία του ’70, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα μεγάλα παραλιακά ξενοδοχεία, δείχνουν τα πρώτα βήματα της Λεμεσού στην κατεύθυνση αυτή. Το πιο τραγικό γεγονός στην ιστορία της Κύπρου, η τουρκική εισβολή, ο πόλεμος, η κατοχή, η προσφυγιά το καλοκαίρι του 1974 και η απώλεια των μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων σε Κερύνεια και Αμμόχωστο, αναπόφευκτα επιτάχυναν την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας στην περιοχή.

Οι αμμώδεις παραλίες, κατάλληλες για ηλιοθεραπεία και κολύμπι, έγιναν σύντομα πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Η επαρχία της Λεμεσού, με ακτογραμμή 80 χλμ από το Πισσούρι και το Ακρωτήρι μέχρι την Αμαθούντα και την Ακτή Κυβερνήτη, άρχισε να γίνεται ο νέος, αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός. Αν και λείπουν τα beach bars και τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία που σήμερα φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως στη Λεμεσό, τα ευοίωνα σημάδια ήταν ήδη εμφανή στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί κατά τη δεκαετία του ’70.

Στις φωτογραφίες εμφανίζονται με τη σειρά τα ξενοδοχεία Poseidonia, Amathus κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, όπως φαίνεται στο διαφημιστικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε το ξενοδοχείο στα διάφορα τουριστικά γραφεία και στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, αλλά και γύρω στη δεκαετία του 1980, όπως φαίνεται στην αερο-φωτογραφία της επικεφαλίδας, και το The Royal Apollonia.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery

9693