7571

Το τρίπατο Λανίτη

17/01/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Πολιτική Ιστορία

Το 1926 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός από τα παλαιότερα τριώροφα κτίρια της Λεμεσού, το οποίο σήμερα δεσπόζει σε μια περιοχή με ιδιαίτερα ιστορικό χαρακτήρα. Το διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται σήμερα δίπλα στο Δημοτικό Μέγαρο της Λεμεσού είναι γνωστό στους Λεμεσιανούς ως το τρίπατο Λανίτη και είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίρια, με χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής που επικρατούσε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το κτίριο, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής του, φιλοξένησε τα γραφεία της εταιρείας Ν. Π. Λανίτης, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί την έδρα της Lanitis Holdings. Παρ’ όλ’ αυτά υπήρξε κατά τις αρχές του 20ου αιώνα ένα από τα πρώτα κτίρια που απέκτησαν θεσμικό ρόλο κατά την Αγγλοκρατία, διατελώντας ως προξενείο ξένων χωρών στην πόλη. Άλλωστε, σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν και κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, όπως το Δικαστήριο (σήμερα η βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου).

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο αποδίδεται στον Ζαχαρία Βόνδα, ο οποίος είχε αναλάβει και άλλα χαρακτηριστικά και επιβλητικά κτίρια της ίδιας περιόδου στη Λεμεσό. Το στίγμα του αρχιτέκτονα αναγνωρίζεται στα χαρακτηριστικά πλαίσια των παραθύρων, το περίτεχνο γείσο και την είσοδο με τον κυκλικό φεγγίτη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα εξαιρετικά σχέδια των κάγκελων στα μπαλκόνια, ενώ η συμμετρική, νεομπαρόκ διάθεση ενισχύει το επιβλητικό παράστημα του κτιρίου.

swipe gallery

Το εσωτερικό του κτιρίου είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, με τα ιδιαίτερα κομψά δάπεδα, το ξύλινο, σκαλιστό κάγκελο της εσωτερικής σκάλας, αλλά και το χειροποίητο διάκοσμο στην οροφή της αίθουσας του πρώτου ορόφου, που χρησιμοποιείται σήμερα ως αίθουσα συνεδριάσεων. Το ισόγειο του κτιρίου είχε αλλοιωθεί κατά τη δεκαετία του '60, όμως με απόφαση της εταιρείας να διατηρήσει το κτίριο ως μόνιμη έδρα της, ολόκληρο το τρίπατο αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή, αποτελώντας σήμερα ένα από τα στολίδια της πόλης.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery