14525

Το τρίπατο Λανίτη

29/10/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Πολιτική Ιστορία

Το 1926 ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός από τα παλαιότερα τριώροφα κτίρια της Λεμεσού, γνωστό στους Λεμεσιανούς ως το τρίπατο Λανίτη. Σήμερα είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κτίρια, με χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, δίπλα στο Δημοτικό Μέγαρο της Λεμεσού.

Στις αρχές του 20ου αιώνα αυτό ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια που απέκτησαν θεσμικό ρόλο στο πλαίσιο της βρετανικής διοίκησης στην πόλη, φιλοξενώντας τα προξενεία ξένων χωρών. Άλλωστε, σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν τα κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, όπως το Δικαστήριο (σήμερα η βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου).

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο αποδίδεται στον Ζαχαρία Βόνδα, ο οποίος είχε αναλάβει και άλλα επιβλητικά κτίρια της ίδιας περιόδου στη Λεμεσό. Τα χαρακτηριστικά πλαίσια των παραθύρων, το περίτεχνο γείσο, η είσοδος με κυκλικό φεγγίτη και η συμμετρική, νεομπαρόκ διάθεση, δίνουν το στίγμα του αρχιτέκτονα.

swipe gallery

Το κτίριο, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ύπαρξής του, φιλοξένησε τα γραφεία της εταιρείας Ν. Π. Λανίτης, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί την έδρα της Lanitis Holdings.

Το εσωτερικό του κτιρίου είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, με κομψά δάπεδα, σκαλιστό ξύλινο κάγκελο στην εσωτερική σκάλα και χειροποίητο διάκοσμο στην οροφή της αίθουσας του πρώτου ορόφου. Το ισόγειο του κτιρίου είχε αλλοιωθεί κατά τη δεκαετία του '60, όμως η εταιρεία αποφάσισε να αποκαταστήσει το τρίπατο στην αρχική του μορφή, καθιστώντας το σήμερα ένα από τα στολίδια της πόλης.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery