Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταυτότητας, αλλά και της ιστορίας της πόλης, αποτελεί, αναμφισβήτητα, το Κάστρο Λεμεσού. Το συγκεκριμένο οικοδόμημα, στεγάζεται σήμερα στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης, ανάμεσα σε καφεστιατόρια, πλακόστρωτες πλατείες και άλλα αξιοσημείωτα μνημεία. Η ιστορία του Κάστρου ξεκινά από το Μεσαίωνα και φτάνει μέχρι σήμερα, κουβαλώντας περιστατικά και γεγονότα, από κάθε εποχή, που στιγμάτισαν την πόλη.
Πιστεύεται ότι το κτίριο ανεγέρθηκε πάνω σε μια παλαιοχριστιανική βασιλική και ένα μεσοβυζαντινό μνημείο, ενώ για πρώτη φορά, αναφέρεται το 1228 μ.Χ., όταν ο Φρειδερίκος Β’ της Γερμανίας, το χρησιμοποιούσε ως φυλακή για ομήρους. Έκτοτε, το Κάστρο υπέστη τρομερές ζημιές, κυρίως από τις επιθέσεις των κατακτητών που καταλάμβαναν διαδοχικά την πόλη, αλλά και από φυσικά καιρικά φαινόμενα, όπως ήταν οι μεγάλοι σεισμοί, που έπληξαν την πόλη το 1567 μ.Χ. και το 1568 μ.Χ.
Λίγο αργότερα, κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το Κάστρο βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Οι Οθωμανοί, που πλέον είχαν κατακτήσει ολοκληρωτικά το νησί, ενσωμάτωσαν τα κατάλοιπα του μεσαιωνικού κτιρίου και αναδιαμόρφωσαν το Κάστρο, το 1590 μ.Χ., δίνοντας του τη μορφή που εξακολουθεί να διατηρεί μέχρι σήμερα. Οι Οθωμανοί, ενισχύοντας τους τοίχους και διαμορφώνοντας τα κελιά, χρησιμοποιούσαν το φρούριο ως κτιριακές εγκαταστάσεις φυλακών, κατάσταση που επικράτησε και κατά την Αγγλοκρατία, μέχρι το 1950 μ.Χ.
Ένας από τους σημαντικότερους θρύλους που συνοδεύει το Κάστρο, είναι ο ιστορικός γάμος που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 2 σημαίνουσες προσωπικότητες της μεσαιωνικής περιόδου, του βασιλιά Ριχάρδου και της Βερεγγάριας της Ναβάρρας. Όπως λέγεται, το 1191 μ.Χ., ο βασιλιάς παντρεύτηκε την αγαπημένη του στο χώρο του Κάστρου και την έστεψε βασίλισσα της Αγγλίας.
Σήμερα, το φρούριο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό σημείο του κέντρου της Λεμεσού. Σημαδεύοντας την ιστορία της πόλης και αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του τόπου για αιώνες, πλέον, έχει μετατραπεί σε μουσείο, φιλοξενώντας μέρος της Μεσαιωνικής Συλλογής του Κυπριακού Μουσείου. Στο χώρο του υπάρχουν εκθέματα που αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τη ζωή στο νησί, όπως όπλα, πανοπλίες, εργαλεία, σκεύη και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Φωτογραφία εξωφύλλου: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών Λεμεσού
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.