Τότε που το Λανίτειο ήταν από τα πιο οργανωμένα νοσοκομεία της Κύπρου!

01/08/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Πολιτική Ιστορία
Παιδεία

Το καλοκαίρι του 1974, για περίπου 8 εβδομάδες, από τις 21 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, λειτούργησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού το έκτακτο 106 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδών. Δεκάδες εθελοντές ανέλαβαν μέσα σε μερικές ώρες να υλοποιήσουν το Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο υπήρξε ένα από τα πιο οργανωμένα νοσοκομεία μέσα στη λαίλαπα της τουρκικής εισβολής.

Η Λεμεσός παρείχε περισσότερη ασφάλεια ένεκα της απόστασης από τα κύρια μέτωπα των επιχειρήσεων. Οι Αγγλικές Βάσεις έδιναν ακόμα ένα στοιχείο που έκανε τη Λεμεσό πιο ασφαλή. Ο όλμος που έπεσε στην αυλή του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού στις 20 Ιουλίου κατέστησε επιτακτική τη μετακίνηση τραυματιών, ιατρών και νοσηλευτών. Ο Δρ Μάριος Τριτοφτίδης υπήρξε καταλύτης αναφορικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των ενεργειών που προβλέπονταν, ως ο διευθυντής του όλου εγχειρήματος.

Το έκτακτο νοσοκομείο στο Λανίτειο επωφελήθηκε από τις διευθετήσεις για φιλοξενία καλλιτεχνών που συμμετείχαν τότε στο Διεθνές Φεστιβάλ Λεμεσού. Σεντόνια (περίπου 400) και μαξιλάρια εξασφαλίστηκαν από τα ξενοδοχεία «Αστήρ», «Κούριο» και το νεόκτιστο «Αμαθούς». To ξενοδοχείο «Αστήρ» χρησιμοποιήθηκε επίσης ως χώρος ανάρρωσης για λίγο διάστημα.

Το 106 Στρατιωτικό Νοσοκομείο διέθετε τα εξής:
200 Κλίνες
30 Ιατρούς
20 Φοιτητές Ιατρικής
80 Νοσηλευτές
50 άτομα στη Διοίκηση
20 άτομα στα Μαγειρεία (με διαιτολόγο)
10 Αυτοκίνητα Νοσοκομειακά
1 Αυτοκίνητο Αιμοληψίας
1 Ηλεκτρογεννήτρια ( με 3 τεχνικούς)
Κινητό ακτινολογικό με τον τεχνικό του

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 106 Νοσοκομείο ήταν πλήρως συνδεδεμένο μέσω ασυρμάτων με το χειρουργείο εκστρατείας στην Κυπερούντα, οι γιατροί είχαν ασύρματο τηλέφωνο, κινητό ή στο αυτοκίνητο, και όλα τα νοσοκομειακά οχήματα ήταν εξοπλισμένα με ασυρμάτους. Επίσημο έγγραφο αναφέρει ότι είχαν εισαχθεί 290 πάσχοντες. Οι απώλειες μάχης ανήλθαν στις 272 και οι απώλειες μη μάχης στις 18, ενώ έγιναν 7 αποστολές 73 τραυματιών στην Ελλάδα.

Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, Δρ. Μίμης Σοφοκλέους

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery




12531