A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Το υπέροχο κρασί που έπιναν βασιλείς και ιππότες στη Λεμεσό!

Από τα λίγα κρασιά που υπάρχουν στον κόσμο, να μετρούν τόσους αιώνες ιστορίας, αλλά και ποιοτικής υπεροχής, η Κουμανταρία, χρονολογείται από την εποχή της αρχαιότητας και συνδέεται άμεσα με τη Λεμεσό. Έχοντας διανύσει μια εκπληκτική πορεία στο χρόνο, η Κουμανταρία αναφέρεται σε σημαντικές ιστορικές περιόδους της πόλης και φέρει γύρω από το όνομα της σπουδαίους θρύλους και αξιοσημείωτες αναφορές.

Αν και η ιστορία του κρασιού ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, όπου τότε ήταν γνωστό με το όνομα «Νάμα», η ποιότητα και η γλυκιά γεύση της Κουμανταρίας άρχισε να διαδίδεται και να αναδεικνύεται την εποχή του Μεσαίωνα. Η μεγάλη αναγνώριση του γλυκού κρασιού έγινε ουσιαστικά από το ιπποτικό τάγμα των Ιωαννίτων, που διατηρούσε στο νησί την ανώτερη στρατιωτική δύναμη “Commandarie” και το οποίο είχε ως έδρα το Κολόσσι, στην επαρχία Λεμεσού.

Οι ιππότες λοιπόν, ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν την αξία και τα προτερήματα του κρασιού και ήταν αυτοί που άρχισαν να το αξιοποιούν. Με μεγάλο ενδιαφέρον και πάθος για το κρασί, φύτεψαν αμπέλια στα φέουδα τους και βελτίωσαν την παραγωγή του, ξεκινώντας παράλληλα το εμπόριο του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, η Κουμανταρία, ο γλυκός οίνος με τα λιαστά σταφύλια, που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο στρατιωτικό τάγμα, κατέληξε να καταναλώνεται από βασιλιάδες και άρχοντες της εποχής και να θεωρείται σήμερα ένα από τα σπουδαιότερα κρασιά ολόκληρης της Ευρώπης.

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές, έχουν φέρει στο φως υπολείμματα από γλυκό κρασί, τα οποία βρέθηκαν σε αρχαίους αμφορείς στην περιοχή της Ερήμης. Έτσι, αποδεικνύεται ότι, από την αρχαιότητα, οι κάτοικοι των πρώτων οικισμών στη Λεμεσό, παρήγαγαν, αλλά και κατανάλωναν, το γλυκό αυτό ποτό, από το 3500 π.Χ.

Πηγή πληροφοριών: Cyprus Wine Museum

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.