A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:

Θεομηνία στη Λεμεσό: Τεράστιες Καταστροφές

Το 1969, λίγο πριν την ημέρα των Χριστουγέννων, ένα απροσδόκητο καιρικό φαινόμενο χτύπησε τη Λεμεσό, αφήνοντας πίσω του μεγάλες καταστροφές, εκτεταμένες ζημιές και 2 θύματα. Η θεομηνία με 3 ανεμοστρόβιλους που έπληξε εκείνη τη χρονιά την πόλη, πέρασε στην ιστορία, ως μια από τις πιο σοβαρές φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στη Λεμεσό, μετά την ανεξαρτησία του νησιού.

Την κρύα εκείνη ημέρα του Δεκέμβρη, 3 μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι φάνηκαν να ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα, στην περιοχή Ακρωτηρίου. Από εκεί, ξεκίνησαν με μανία να χτυπούν ανελέητα τη Λεμεσό, σαρώνοντας στο πέρασμα τους ό,τι βρισκόταν μπροστά τους. Ο ένας από τους 3 φάνηκε πιο δυνατός, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ζημιά και σκορπώντας τον τρόμο απ’ όπου περνούσε. 

Τσίγκοι και στέγες σπιτιών πετούσαν στον αέρα, σπίτια γκρεμίζονταν και δέντρα τσακίζονταν. Ακόμα, ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου, ο ανεμοστρόβιλος κατάφερε να σηκώσει και να αναποδογυρίσει ολόκληρα αυτοκίνητα και 1 φορτηγό. Ωστόσο, η μεγαλύτερή απώλεια, ήταν αυτή της ανθρώπινης ζωής. Από τον ανεμοστρόβιλο είχαν πεθάνει 2 Λεμεσιανοί (ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Γιαννάκης Βιλάνος, πατέρας του Μητροπολίτη Λεμεσού), κάνοντας την πόλη να θρηνήσει, μόλις λίγες ώρες πριν τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. 

Ο ανεμοστρόβιλος συνοδευόταν από μανιασμένο αέρα και βροχή, ενώ σε όψη ήταν θεόρατος και αρκετά ευδιάκριτος. Μέσα σε 15 λεπτά κατάφερε να χτυπήσει την καρδιά της Λεμεσού, το Λιμάνι, την οδό Ελευθερίας και την οδό Ναυαρίνου, τη Λεωφόρο Μακαρίου, τη Μέσα Γειτονιά και τον Άγιο Αθανάσιο. Τα μόνα άτομα που φάνηκαν ατρόμητα μπροστά του, ήταν ορισμένα παιδιά, που, όπως λέγεται,έτρεχαν ξοπίσω του με το ποδήλατο, προσπαθώντας να τον φτάσουν και να ανακαλύψουν το σημείο τερματισμού του. Ο ανεμοστρόβιλος εξασθένησε κατευθυνόμενος βόρεια πλέον, προς τα ορεινά, όπου χάνοντας τη δύναμη του, εξαφανίστηκε.

* Πληροφορίες / Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο, Κέντρο Μελετών Λεμεσού – Δημήτρης Θεοδώρου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;