18912

Θεομηνία στη Λεμεσό: Τεράστιες Καταστροφές

04/12/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή

Το 1969, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μια τρομερή καταστροφή χτύπησε τη Λεμεσό, αφήνοντας πίσω της εκτεταμένες ζημιές και 2 νεκρούς. Η θεομηνία με τους 3 ανεμοστρόβιλους που έπληξαν εκείνο τον Δεκέμβρη την πόλη, πέρασε στην ιστορία ως μια από τις πιο σοβαρές φυσικές καταστροφές που συνέβησαν στη Λεμεσό, μετά την ανεξαρτησία του νησιού.

Τη μέρα εκείνη, οι 3 μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι φάνηκαν να ξεπροβάλλουν από τη θάλασσα, στην περιοχή Ακρωτηρίου. Από εκεί, ξεκίνησαν με μανία να χτυπούν ανελέητα τη Λεμεσό, σαρώνοντας στο πέρασμα τους ό,τι βρισκόταν μπροστά τους. Ο ένας από τους 3 φάνηκε πιο δυνατός, προκαλώντας τη μεγαλύτερη ζημιά και σκορπώντας τον τρόμο απ’ όπου περνούσε. 

Τσίγκοι και στέγες σπιτιών πετούσαν στον αέρα, σπίτια γκρεμίζονταν και δέντρα τσακίζονταν. Στο πέρασμά του ο ανεμοστρόβιλος κατάφερε να σηκώσει και να αναποδογυρίσει πολλά οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο φορτηγό. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απώλεια ήταν οι ανθρώπινες ζωές. Από τον ανεμοστρόβιλο χάθηκαν 2 Λεμεσιανοί (ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Γιαννάκης Βιλάνος, πατέρας του Μητροπολίτη Λεμεσού), ρίχνοντας την πόλη σε πένθος, μόλις λίγες ώρες πριν τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. 

Ο ανεμοστρόβιλος συνοδευόταν από πολύ δυνατό αέρα και ραγδαία βροχή, ενώ η όψη του και μόνο προκαλούσε δέος. Μέσα σε 15 λεπτά κατάφερε να σαρώσει την καρδιά της Λεμεσού, το Λιμάνι, την οδό Ελευθερίας και την οδό Ναυαρίνου, τη Λεωφόρο Μακαρίου, τη Μέσα Γειτονιά και τον Άγιο Αθανάσιο. Τα μόνα άτομα που φάνηκαν ατρόμητα μπροστά του, ήταν ορισμένα παιδιά, που, όπως λέγεται, έτρεχαν ξοπίσω του με το ποδήλατο, προσπαθώντας να τον φτάσουν και να ανακαλύψουν το σημείο τερματισμού του. Ο ανεμοστρόβιλος εξασθένησε κατευθυνόμενος βόρεια, προς τα ορεινά, όπου εξαφανίστηκε.

* Πληροφορίες / Φωτογραφίες: Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο, Κέντρο Μελετών Λεμεσού – Δημήτρης Θεοδώρου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery