4287

Τα ξενοδοχεία της Λεμεσού που χάθηκαν για πάντα!

07/01/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική

Η Λεμεσός ανέκαθεν προσέλκυε επισκέπτες, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Γι’ αυτό και η ξενοδοχειακή δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν σταθερή αναφορά για την πόλη.

Καθώς άλλαζε και μεγάλωνε ολοένα, πολλά από τα ξενοδοχεία που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς της Λεμεσού και φιλοξένησαν χιλιάδες κόσμου, κατεδαφίστηκαν ή τα κτίριά τους άλλαξαν ρόλο. Έτσι, τα ονόματά τους έχουν μείνει πια οριστικά στην ιστορία.

Η αναδρομή στα ξενοδοχεία της Λεμεσού που χάθηκαν για πάντα, δίνει μια εικόνα της πόλης από τα παλιά:

Ξενοδοχείο Ευρώπη (Παραλιακός – Εναέριος)

Τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, ο Γεώργιος Β. Κυριακός αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα που κέρδισε από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό, για να υλοποιήσει το όραμά του για ένα σύγχρονο, πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη. Έτσι, ανεγέρθηκε το πρώτο ξενοδοχείο στη Λεμεσό με το συμβολικό όνομα «Ευρώπη», το οποίο στεγάστηκε στην περιοχή που είναι σήμερα γνωστή ως Εναέριος. Δυστυχώς, το ξενοδοχείο έκλεισε πολύ σύντομα, αφού δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως βιώσιμη επιχείρηση, γύρω στο 1900. 

Ξενοδοχείο Limassol Palace (Παραλιακός)

Το ξενοδοχείο λειτούργησε κατά την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα, έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το Limassol Palace Hotel ανήκε στον Γιάγκο Χατζησωτηρίου, ο οποίος είχε εργοστάσιο αλκοολούχων ποτών. Το ιδιαίτερο, τριγωνικό αέτωμα στην κορυφή του, τα βιτρό τζάμια και τα τοξωτά παράθυρα το καθιστούσαν στολίδι για το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Το κτίριο, που βρισκόταν στην ίδια ευθεία με την εκκλησία της Αγίας Νάπας, τελικά κατεδαφίστηκε και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης.

swipe gallery

Ξενοδοχείο Continental (Παραλιακός)

Κτίστηκε ως Οικία Ουίτφιλντ, όμως το 1920 πωλήθηκε στη Μητρόπολη Κιτίου. Λίγα χρόνια αργότερα το κτίριο ενοικιάζεται από τον Γ. Ιωαννίδη, ο οποίος το μετατρέπει στο ξενοδοχείο «Βιέννα», όμως κατά τη δεκαετία του ‘30 το ξενοδοχείο περνά στα χέρια του Χρίστου Μυλωνά και ονομάζεται πλέον “Continental”. Το ξενοδοχείο γίνεται ένα από τα πιο φημισμένα της πόλης και ο νέος ιδιοκτήτης χειρίζεται με επιτυχία την επιχείρηση μέχρι το 1974. Σήμερα, μετά την πλήρη αποκατάστασή του και αξιοποίησή του από το ΤΕΠΑΚ, παραμένει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης.

swipe gallery

Ξενοδοχείο Ελλάς (Αγίου Ανδρέου)

Χτίστηκε ως κατοικία, όμως εξελίχθηκε σε ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της πόλης. Το διώροφο αρχοντικό της οδού Αγίου Ανδρέου, ανεγέρθηκε κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα από τον Θεόδωρο Χρυσοστομίδη. Το ξενοδοχείο «Ελλάς» ήταν ένα λαϊκό ξενοδοχείο, όμως κατάφερε να ξεχωρίσει με την περίτεχνη διακόσμηση, τα τοξωτά κουφώματα, τα ελλειψοειδή μπαλκόνια και τη συμμετρική κατανομή θυρών και παραθύρων. Η επιβλητική του εικόνα συνεχίζει να κοσμεί την περιοχή, χάριν στην πλήρη αποκατάστασή του.

Ξενοδοχείο Αστήρ (Ανεξαρτησίας)

Ένα από τα πιο μοντέρνα ξενοδοχεία της Λεμεσού, που βρισκόταν σε λειτουργία μέχρι και τη δεκαετία του ’90, το Αστήρ βρισκόταν στην οδό Ανεξαρτησίας. Ήταν δημοφιλής προορισμός για διασκεδάσεις και χορούς, ενώ διέθετε και roof garden με πισίνα. Μετά από περίπου 4 δεκαετίες, η λειτουργία του τερματίστηκε, όμως το κτίριο στέκει ακόμα και φιλοξενεί εμπορικά καταστήματα στο ισόγειο και κατοικίες στους ορόφους του.

swipe gallery

Φωτογραφίες: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.