4800

PHOTOS: Πως η Λεμεσός έγινε από πόλη των αμαξάδων, πόλη των χιλιάδων αυτοκινήτων!

09/02/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Μεταφορά (Γεφύρια, Δρόμοι, Πλοία, Αυτοκίνητα)

Μέχρι και την άφιξη των Άγγλων στην Κύπρο, η μικρή πολίχνη της Λεμεσού διέθετε μόνο στενούς καρόδρομους. Τα σχέδια των Άγγλων για την πόλη ήταν πολύ διαφορετικά, όμως. Από νωρίς, θέλησαν να αξιοποιήσουν τη στρατηγική θέση της, τόσο για οικονομικούς, όσο και για γεωστρατηγικούς λόγους.

Κατά την Τουρκοκρατία, οι μετακινήσεις γίνονταν είτε με ζώα (καμήλες και γαϊδούρια), είτε με άμαξες. Έτσι, από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε ο σχεδιασμός σύγχρονων δρόμων, που θα επέτρεπαν μηχανοκίνητες μετακινήσεις, ταχύτερες και ασφαλέστερες.

Αν και αυτές οι άμαξες και τα ζώα συνέχισαν να χρησιμοποιούνται μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα περίπου (είναι κάποιοι που θυμούνται ακόμα καραβάνια με καμήλες στην πόλη), χρόνο με τον χρόνο μειώνονταν.

swipe gallery

Άμαξες και καμήλες στους δρόμους της Λεμεσού. Επιχειρηματίες όπως ο Ηρακλής Σκυριανίδης και ο Θεόδωρος Μαύρος είχαν δημιουργήσει εταιρείες μεταφορών με άμαξες, που συνέδεαν τη Λεμεσό με τα χωριά.

Η άφιξη των μηχανοκίνητων οχημάτων άλλαξε εντελώς τα δεδομένα της καθημερινότητας. Μέχρι τότε, το ταξίδι ήταν ένα εγχείρημα χρονοβόρο (η απόσταση Λεμεσού – Λευκωσίας απαιτούσε 10 – 14 ώρες), κοπιαστικό και συχνά ριψοκίνδυνο στα ορεινά χωριά. Το πρώτο αυτοκίνητο, που το εισήγαγε στη Λεμεσό ο γιατρός Πιερής το 1907, απέδειξε ότι το ταξίδι μπορούσε να είναι πιο απλό και πολύ πιο απολαυστικό.

swipe gallery

Μέσα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, τα ιδιόκτητα αυτοκίνητα έγιναν μόδα για την ελίτ της κοινωνίας της Λεμεσού, με αποτέλεσμα να ανοίξουν και οι πρώτες αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, όπως η αντιπροσωπία Willys Overland. Τα λιγοστά αυτοκίνητα της εποχής εκείνης, ήταν δείκτης οικονομικής άνεσης.

swipe gallery

Λίγο νωρίτερα, βέβαια, ο κόσμος της Λεμεσού γνώρισε και το ποδήλατο, με τον Ιωάννη Κυριακίδη να επιχειρεί μάλιστα να ταξιδέψει μέχρι και την Πάφο με αυτό. Το ποδήλατο έγινε πολύ γρήγορα αγαπημένο όχημα, ιδίως για τη νεολαία, και για δεκαετίες ήταν η κυρίαρχη επιλογή του πολύ κόσμου, για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη της Λεμεσού.

swipe gallery

Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου μεταξύ πόλεων και χωριών, επέτρεψε και την αναβάθμιση των Δημόσιων Συγκοινωνιών, με τη χρήση λεωφορείων. Βέβαια, από το 1960 και έπειτα, ο αριθμός των ιδιωτικών αυτοκινήτων άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, με αποτέλεσμα να εκτοπίσει και τα ποδήλατα, αλλά και τις Συγκοινωνίες. Σήμερα, η εικόνα των αυτοκινήτων είναι κυρίαρχη εντός και εκτός πόλης.

Πηγές: Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, «Η ιστορία της πόλης μου» της Αγνής Μιχαηλίδου, «Αυτοί που έχτισαν το χτες» του Κίμωνα Χαραλαμπίδη, Λεμεσού Μνήμες

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.