PHOTOS: Άνθρωποι και κατσίκια λούζονταν πλάι - πλάι σε δημοφιλή παραλία της Λεμεσού!

22/05/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Ύπαιθρος

Σήμερα είναι από τις δημοφιλέστερες ακτές της επαρχίας Λεμεσού, αγαπημένος προορισμός, τόσο για οικογένειες, όσο και για νεολαία. Τα λευκά, λεία βράχια, που δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή της Ακτής Κυβερνήτη, μπορεί να φιλοξενούν σήμερα διάφορα εστιατόρια και μοντέρνα beach bars, αλλά μερικές δεκαετίες πριν, ήταν προορισμός για τους βοσκούς με τα κοπάδια τους.

Όπως θυμάται ένας από τους παλιότερους μαγαζάτορες της περιοχής, ο κύριος Χριστάκης Σωφρονίου από το Πεντάκωμο, η ανάπτυξη της περιοχής ξεκινά το 1954 – 1955, όταν αρκετοί Άγγλοι άρχισαν να προτιμούν για μπάνιο τον όρμο αυτό, ανάμεσά τους και ο Άγγλος Διοικητής της Λεμεσού, John Redaway. Οι ντόπιοι άρχισαν να στήνουν μικρά περίπτερα, καλύβες δηλαδή, προσφέροντας νερό και παγωμένα αναψυκτικά, με πάγο που κουβαλούσαν από τη Λεμεσό.

Εκείνη την εποχή, οι Άγγλοι έκαναν ακόμα μπάνιο πλάι – πλάι με τις κατσίκες και τους τράγους από τα κοπάδια των ντόπιων. Η αγροτική οικονομία ήταν η κύρια ασχολία στην περιοχή και οι βοσκοί, τόσο Τουρκοκύπριοι, όσο και Ελληνοκύπριοι, ήταν περήφανοι για τα ζώα τους και τα αγαπούσαν πολύ. Όσο, όμως, οι καλύβες μεγάλωναν, οι επισκέπτες αυξάνονταν και η ακτή αποκτούσε φήμη καλοκαιρινού προορισμού, το σκηνικό άλλαξε. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, τα κοπάδια είχαν φύγει οριστικά από την παραλία και η εξέλιξη είχε σαν αποτέλεσμα ένα ειδυλλιακό τοπίο, σε ίση περίπου απόσταση από Λεμεσό, Λευκωσία και Λάρνακα.

Πηγή: Μίμης Σοφοκλέους, Επιστημονικός Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery





13918