16317

Όταν η Λεμεσός διέθετε Ιππόδρομο και διοργάνωνε κούρσες με άλογα!

28/03/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αθλητισμός
Κοινωνική Ζωή
Διασκέδαση / Ψυχαγωγία

Αν και η λειτουργία του μοναδικού Ιππόδρομου που γνώρισε η Λεμεσός, δεν είναι ευρέως γνωστή, εντούτοις οι εγκαταστάσεις του αποτελούσαν σημείο αναφοράς της Λεμεσού κατά την Αγγλοκρατία. Οι Άγγλοι, ερχόμενοι στο νησί, έφεραν μαζί τους στοιχεία από την κουλτούρα τους, καθώς και αθλήματα που αγαπούσαν.

Ένα από τα αθλήματα που απολάμβαναν ιδαίτερα οι Άγγλοι ήταν οι Ιπποδρομίες, γεγονός που συνέβαλε στην ένταξη των Ιπποδορομιών στις ζωές των Λεμεσιανών, καθώς και στη δημιουργία ενός Ιππόδρομου στην πόλη. Οι ίδιοι οι Άγγλοι λάμβαναν μέρος στις κούρσες, που γίνονταν στην πόλη, και αγωνίζονταν με τα δικά τους άλογα, συμμετέχοντας ενεργά στο άθλημα. Όσο για τους Λεμεσιανούς, οι Ιπποδρομίες απέκτησαν ένα πιο κοινωνικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Ο Ιππόδρομος δημιουργήθηκε το 1880 σε μια έκταση γης, που βρισκόταν κατά μήκος της κοίτης του Ποταμού Γαρύλλη, στο δρόμο των Πολεμιδιών. Στο τεμάχιο όπου δημιουργήθηκε ο Ιππόδρομος υπήρχαν και οι κατάλληλες υποδομές, όπως ξύλινες κερκίδες, το σύστημα εκκίνησης της κούρσας και στάβλοι αναμονής των αλόγων. Ο Ιππόδρομος έπαυσε τη λειτουργία του το 1925 και οι εγκαταστάσεις του αφαιρέθηκαν.

Οι Λεμεσιανοί συνήθιζαν να ντύνονται με όμορφες ενδυμασίες για να δουν τους αγώνες. Συγκεντρώνονταν στον Ιππόδρομο και παρακολουθούσαν με μεγάλο ενθουσιασμό τις κούρσες, ενώ παράλληλα οργάνωναν δεξιώσεις και λαμπρές εκδηλώσεις.

Από τους αγώνες και τη λειτουργία του Ιπποδρόμου δεν έχουν διασωθεί ευκρινείς φωτογραφίες. Παρ’ όλα αυτά, διασώζεται μια γκραβούρα του 1879 με τίτλο “Introduction of British sports in Cyprus”, που δημοσιεύθηκε στο αγγλικό περιοδικό “The Graphic”, απεικονίζοντας τις πρώτες Ιπποδρομίες και την εισαγωγή του αθλήματος στην κυπριακή κουλτούρα.

Πληροφορίες: Limassolinhistory, «Σημεία Αναφοράς της Λεμεσού», Αδάμος Κόμπου, 2016

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery