Οι Λεμεσιανοί θυμούνται το Δημόσιο Κήπο: 30+ νοσταλγικές φωτογραφίες από τα 100+ χρόνια ζωής του...

Διασκέδαση / Ψυχαγωγία
Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική

Επί δημαρχίας Χριστοδούλου Σώζου (1908 — 1912) δημιουργείται στη Λεμεσό 1 βοτανικός κήπος. Τα δημοσιεύματα του 1911 μιλούν με εγκωμιαστικά σχόλια για τον πρώτο βοτανικό κήπο στα ανατολικά (τότε) της πόλης.

Η αποικιακή κυβέρνηση αγοράζει «τη χωράφα του Χρυσοστομίδη», η οποία τελικά διαμορφώνεται σε κήπο, τον οποίο κοσμεί συλλογή με αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγαλμάτων, ενώ οι έξοδοι πλαισιώνονται από σφίγγες. Ο εξωτικός σχεδόν αυτός χώρος, με διαρρύθμιση ανάλογη των βοτανικών κήπων στους οποίους συνήθιζαν να κάνουν τις βόλτες τους οι Άγγλοι, έγινε από την πρώτη στιγμή χώρος αναψυχής για τους ντόπιους και όχι μόνο. Από το χώρο δεν έλειψαν ποτέ τα πολιτιστικά γεγονότα, όπως συναυλίες ή εκδηλώσεις, όπως ανθεστήρια, εμπορικές εκθέσεις, Γιορτή του Κρασιού κ.λπ.

Το 1914 δημιουργείται εκεί πτηνοτροφείο και αργότερα στεγάζει και τη σπάνια, και μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο, συλλογή εντόμων του διάσημου εντομολόγου Γεωργίου Μαυρομουστάκη, που δε διασώζεται σήμερα. Ο ζωολογικός κήπος ήρθε αργότερα να εμπλουτίσει τις δραστηριότητες όσων επισκέπτονταν το χώρο. Και, αν και άλλαξαν πολλά μέσα στα χρόνια, το μόνο που φαίνεται να μένει αναλλοίωτο είναι το γεγονός ότι συνεχίζει να αποτελεί χώρο εκτόνωσης, παιχνιδιού, συνάντησης φίλων και οικογενειακών περιπάτων, όπως γινόταν πάντα.

Στις αναμνήσεις των Λεμεσιανών και γενικά των Κυπρίων, ο κήπος αυτός έχει κεντρική θέση, όλες τις δεκαετίες της παρουσίας του και φαίνεται πως αυτό δεν αλλάζει μέσα στα χρόνια. Άλλωστε, όταν σε ένα μέρος μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά, αυτά θα γίνουν ύστερα οι γονείς που θα θελήσουν να μεγαλώσουν με τον ίδιο τρόπο και τα δικά τους παιδιά. Και η ιστορία συνεχίζεται…

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού και από την ομάδα «Λεμεσού Μνήμες» στο Facebook από τους: Τίτο Κολώτα, Χριστιάνα Ζήνωνος Αριστοδήμου, Κυριάκο Παμπόρη, Γρηγορη Γρηγοριάδη, Στέλλα Διονυσίου Θυρωτού, Δέσποινα Αντωνιάδου, Πάμπο Χαραλάμπους, Ζωή Ερημούδη Γεωργίου, Μάρω Μισιρλή, Άδωνη Φλωρίδη, Δήμητρα Τριχηνά, Γιάννη Κυπριανού, Δημήτρη Χατζηπαύλου.

Πληροφορίες από το Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.



8523