Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμαθούντας στη Λεμεσό, αν και πλέον αποτελείται από ερείπια, παραμένει στην περιοχή θυμίζοντας τα ένδοξα χρόνια, που, κάποτε, απολάμβανε η σημαντική αυτή πόλη της αρχαίας Κύπρου. Το βασίλειο της Αμαθούντας που άκμασε στην αρχαιότητα, συνοδεύεται από αξιοθαύμαστους θρύλους, οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούν ζωντανή την ιστορία του.
Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους της αρχαίας πόλης, συνδέεται με 2 σημαντικά πρόσωπα της μυθολογίας, τον Αθηναίο ήρωα Θησέα και την κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης, Αριάδνη. Έχοντας 2 βασικές παραλλαγές, ο μύθος εξιστορεί ότι το καράβι του ζευγαριού, προσάραξε στο νησί κοντά στην Αμαθούντα, λόγω τρικυμίας.
Η πρώτη εκδοχή αναφέρει ότι, ο Θησέας και η Αριάδνη έτυχαν θερμής υποδοχής από τους Αμαθούσιους και ειδικά από τους ψαράδες της πόλης, που καλωσόρισαν και φρόντισαν το ζευγάρι. Η Αριάδνη εκείνη την εποχή ήταν έγκυος, ωστόσο βρήκε τραγικό θάνατο στον τοκετό. Έτσι, η Αριάδνη τάφηκε σε ένα άλσος που βρισκόταν κοντά στην περιοχή, το οποίο οι Αμαθούσιοι αφιέρωσαν στο όνομα της με πολλές τιμές. Ο τάφος της Αριάδνης πιστεύεται ότι βρίσκεται στη βόρεια μεριά του αρχαιολογικού χώρου της Αμαθούντας, σε ένα σκαμμένο βράχο.
Η δεύτερη παραλλαγή του θρύλου αναφέρει ότι κατά τη θαλασσοταραχή, ο Θησέας αποβίβασε μόνη στο νησί την Αριάδνη, αφού βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση λόγω εγκυμοσύνης. Έτσι, η νεαρή γυναίκα έμεινε υπό την προστασία και την περιποίηση των ντόπιων γυναικών, οι οποίες τη βοήθησαν να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες του τοκετού. Σύμφωνα με το θρύλο, η Αριάδνη ταυτίστηκε με τη θεά Αφροδίτη και λατρεύτηκε από τους Αμαθούσιους με το όνομα Αριάδνη – Αφροδίτη.
Πέρα από αυτές τις 2 παραλλαγές, υπάρχουν και διάφορες άλλες εκδοχές του μύθου που θέλουν το Θησέα να εγκαταλείπει εκούσια την Αριάδνη στο νησί και την Αριάδνη να γεννά 2 δίδυμους γιους, το Στάφυλο και τον Οινοπίωνα. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, οι 2 γιοι δημιουργήσαν των πρώτο αμπελώνα της περιοχής, που βοήθησε στην ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής του κρασιού στο νησί.
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.