12616

Ο σπήλιος του Λαοπούλη

18/12/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Ήθη και έθιμα / Παράδοση
Ύπαιθρος

Με νωπές τις μνήμες από τους κατακτητές, οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του νησιού, εξακολουθούσαν να έρχονται σε διαμάχη με τους Τούρκους, ακόμα και μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας, όσο οι Άγγλοι διοικούσαν τη χώρα. Η ιστορία του Λαοπούλη, που διαδραματίστηκε στο χωριό Ανώγυρα, το 1894 μ.Χ., αντικατοπτρίζει την κόντρα που υπήρχε μεταξύ μερικών Λεμεσιανών και Τούρκων, αφήνοντας μάλιστα και τα σημάδια της στα βράχια του χωριού, μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με την ιστορία λοιπόν, ένας οικογενειάρχης από τα Λεύκαρα, ο Στυλιανός Παπαλοϊζου- Γέρος (Λαοπούλης), είχε αποχαιρετήσει εκείνη τη χρονιά την οικογένεια του, κινώντας με το ζώο του προς τα χωριά της Λεμεσού, για να πουλήσει λάδι. Εκείνη την εποχή, μια οικογένεια, οι Κούρτελλοι, βρισκόταν σε διαμάχη με τον Στυλιανό, ενώ αντίστοιχα, κάποιοι Τούρκοι της περιοχής, διατηρούσαν βεντέτα με τους Κούρτελλους. Λόγω της αρνητικής ατμόσφαιρας που επικρατούσε, οι Τούρκοι, θέλοντάς να βλάψουν και να ενοχοποιήσουν τους Κούρτελλους, αποφάσισαν να σκοτώσουν τον Λαοπούλη.  

Όπως και έγινε, οι Τούρκοι, έστησαν καρτέρι στο Λαοπούλη, στην περιοχή Απικρένη της Ανώγυρας και καταφέρνοντας να τον σκοτώσουν, έκρυψαν το πτώμα του σε ένα σπήλαιο. Εκείνο το σπήλαιο, κατέληξε να γίνει και ο τάφος του άτυχου άντρα, αφού η μεταφορά από χωριό σε χωριό, ήταν πολύ δύσκολη εκείνη την εποχή. Η ιστορία αναφέρει ότι, ενώ στην αρχή είχαν ενοχοποιηθεί οι Κούρτελλοι, στο τέλος ήρθε στο φως η αλήθεια και έτσι οι Τούρκοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν.

Το σπήλαιο του Λαοπούλη διακρίνεται μέχρι σήμερα στο χωριό, αφήνοντας τις εικόνες και τις μνήμες από την ιστορία να ζωντανεύουν. Ανάμεσα στα βράχια, σε μια στροφή του δρόμου, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη σπηλιά, η οποία διαθέτει ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα, πολύ κοντά στην άκρη του δρόμου.  

Πηγή πληροφοριών: Η Ανώγυρα, Ετήσιο Περιοδικό, Τεύχος 2, Κοινότητα Ανώγυρας

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.