7349

Ο Μ. Παπαευαγόρου θυμάται γνωστές και άγνωστες ιστορίες σχεδόν 30 χρόνων στο Κανάλι 6!

02/11/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Στις 30/9/1991 βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα ο ραδιοφωνικός σταθμός που συνέδεσε το όνομά του με την καθημερινότητα της πόλης και ολόκληρης της Κύπρου, αλλά και με την εικόνα του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού. Αν και ξεκίνησε την πορεία του στην οδό Αγίας Ζώνης, λίγο αργότερα βρήκε στέγη σε ένα διατηρητέο του 1890 στην οδό Ειρήνης, έναν ιστορικό δρόμο που εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γραφικούς του κέντρου.

Το Κανάλι 6 στήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη για το ραδιόφωνο, οι οποίοι δεν ήξεραν από την αρχή ότι θα έφτιαχναν έναν παγκύπριο σταθμό, ήταν όμως πολύ σίγουροι για την ταυτότητά του. «Τέθηκαν εξαρχής πολύ αυστηρές παράμετροι για τη λειτουργία του: αφενός ένα ποιοτικό περιεχόμενο και αφετέρου τη λειτουργία με σκοπό το γενικότερο όφελος της πόλης», θυμάται σήμερα ο Μιχάλης Παπαευαγόρου, ο οποίος τελεί διευθυντής του σταθμού από τότε. Ο παγκύπριος σταθμός της Λεμεσού παραμένει αμετακίνητος από εκείνες τις αρχές, σχεδόν 30 χρόνια μετά.

Το 1990, ο Δώρος Ιερόπουλος απευθύνθηκε στον Μιχάλη Παπαευαγόρου (με τον οποίο είχε συνεργαστεί στην ίδρυση της ΕΘΑΛ (Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού) για να στηθεί ο νέος σταθμός. Στην ομάδα προστέθηκαν αμέσως οι Πάμπος Ζένιος και Βάσος Αργυρίδης. Με τη στήριξη επενδυτών που πίστεψαν στην ανάγκη ενός ραδιοσταθμού με άμεση συμμετοχή στα δρώμενα της Λεμεσού, το εγχείρημα άρχισε να υλοποιείται.

swipe gallery

Το διατηρητέο του 1890 στην οδό Ειρήνης είναι ένα από τα πρώτα που αναπαλαιώθηκαν στην περιοχή.

Ο Μιχάλης Παπαευαγόρου θυμάται να εμπλέκεται με το ραδιόφωνο από νωρίς, όμως. «Γύρω στο 1987, συμμετείχα σε μια από τις πρώτες (πειρατικές τότε ακόμα) κινήσεις για τη δημιουργία "ελεύθερου ραδιοφώνου" (που γέννησε τελικά τους ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς) με έδρα επίσης τη Λεμεσό». Στη συνέχεια εργάστηκε στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοσταθμό της Κύπρου, το ράδιο Σούπερ.

«Ήμουν φανατικός ακροατής ραδιοφώνου από παιδί. Είτε κοιμόμουν, είτε περπατούσα, ήμουν με μια συσκευή στο αυτί και η αγάπη μου γι’ αυτό μεγάλωνε συνέχεια», λέει o Μιχάλης Παπαευαγόρου, που σήμερα είναι περήφανος διευθυντής του δεύτερου σε μερίδιο ακροαματικότητας ραδιοσταθμού της Κύπρου.

Ο Μιχάλης ανταποκρίθηκε με θέρμη στο κάλεσμα και αφοσιώθηκε πλήρως σε αυτό. «Την περίοδο που ξεκίνησε τη λειτουργία του ο σταθμός, ο κόσμος ήταν έτοιμος να δεχθεί κάτι καινούριο στη ραδιοφωνία. Μετά από χρόνια μονοπωλίου από το κρατικό ραδιόφωνο, ο κόσμος διψούσε για οτιδήποτε πρόσφερε ποικιλία στις επιλογές του. Έχει αυτή την τάση ο κόσμος, να αντιδρά σε οτιδήποτε είναι μονοπώλιο, σε οτιδήποτε δεν έχει εναλλακτικές επιλογές, ακόμα κι αν είναι εξαιρετικό αυτό που προσφέρει», εξηγεί.

Το πρώτο τραγούδι που μετέδωσε ο σταθμός ήταν το «Σαράντα παλληκάρια», με τη φωνή της Ειρήνης Παπά.

Τι νέο έφερνε το Κανάλι 6 τότε;
Πολλά. Ποιότητα στη μουσική και άμεση σχέση με τον ακροατή. Αρχίσαμε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους ακροατές, κυρίως μέσα από την εκπομπή "Μικρόφωνο στον πολίτη", η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Εφαρμόσαμε, δηλαδή, στην πράξη αυτό που ονομάζεται "κοινοτικό ραδιόφωνο". Μέχρι τότε, ο μόνος λόγος που δινόταν στους ακροατές ήταν για να αφιερώσουν τραγούδια ή να στείλουν ευχές. Με την εκπομπή αυτή, ο πολίτης είχε και έχει τη δυνατότητα να εκφράσει λόγο με ουσιαστικό περιεχόμενο και να συζητά τις απόψεις του.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι «ανακαλύψαμε την ταχινόπιτα», αλλά τη δεδομένη στιγμή αυτό νομίζαμε, καθώς δε γνωρίζαμε για αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό και αυτό το εγχείρημα ήταν κάτι που μας βγήκε πολύ φυσικά και αυθόρμητα.

Γιατί μετακινηθήκατε στο ιστορικό κέντρο της πόλης;
Από ρομαντική διάθεση. Όταν αγοράσαμε το ακίνητο στην οδό Ειρήνης το 1997, το ιστορικό κέντρο ήταν σε άθλια κατάσταση ακόμη, ξεχασμένο, χωρίς καθόλου ζωή. Η επιλογή της οδού Ειρήνης, ήταν προέκταση μιας ρομαντικής ιδέας που είχαμε, για επιστροφή του κόσμου της πόλης εδώ. Το σπίτι που αγοράσαμε ήταν σε κακό χάλι και ήταν από τα πρώτα που ανακαινίστηκαν σε αυτή την περιοχή. Βέβαια, ήταν νομοτελειακό να επιστρέψει και πάλι ο κόσμος κάποια στιγμή στο ιστορικό κέντρο, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

swipe gallery

Το στούντιο κατασκευάστηκε ως προσθήκη στο αρχικό κτίριο, όμως χτίστηκε με πέτρες που βρέθηκαν στην αυλή του σπιτιού, από τοίχους που είχαν γκρεμιστεί παλιότερα.

Έχουμε έναν χώρο περίπου 450 τ.μ., μαζί με μια όμορφη εσωτερική αυλή, ο οποίος καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σταθμού και έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να φιλοξενεί και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των στούντιο. Είχε δυσκολίες, βέβαια, η αποκατάσταση, αφού έπρεπε να διαμορφώσουμε έναν σύγχρονο ψηφιακό σταθμό χωρίς να επηρεαστεί η όψη του κτιρίου.

Φανταστείτε ότι κάτω από τα πατώματα έχουμε περάσει καλώδια μήκους σχεδόν 20 χιλιομέτρων, προκειμένου να μην αλλοιωθεί η εικόνα του διατηρητέου.

Αντιμετώπισε δυσκολίες ο σταθμός;
Μια αρκετά δύσκολη στιγμή ήταν το 1996. Είχαμε δεχτεί μια μεγάλη επίθεση, που είχε κίνητρα πολιτικά, γιατί το Κανάλι είχε στηρίξει την προσπάθεια για διατήρηση των Αποθηκών Θεοδοσίου στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Το Υπ. Εσωτερικών είχε δώσει εντολή για κατεδάφισή τους και η υποστήριξη του σταθμού μας σε όσους αντιστέκονταν στην κατεδάφιση είχε ενοχλήσει, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στους μετόχους του σταθμού, που επηρέασαν άλλες οικονομικές τους δραστηριότητες. Οι μέτοχοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν και, για να επιβιώσει ο σταθμός, κάποιοι από τους υπαλλήλους αγόρασαν μετοχές της εταιρείας και έτσι συνεχίστηκε η πορεία του.

swipe gallery

Οι χώροι του σταθμού διατηρούν τη ζεστασιά του παλιού σπιτιού.

Πως συμμετέχει ο σταθμός στα δρώμενα της πόλης;
Από πολύ νωρίς, ο σταθμός ανέλαβε τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων με κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις για την ενίσχυση του Ιδρύματος «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού», που ιδρύθηκε το 1993 με έσοδα από εκδήλωση που διοργανώσαμε με το Round Table 6. Κύριος σκοπός είναι η κάλυψη εκπαιδευτικών και κοινωνικών αναγκών, των παιδιών που βρίσκονται υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Προνοίας. Από τότε, περίπου €1.300.000 έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό. Επίσης, από το 1992 είχαμε εμπλακεί σε δράσεις ανακύκλωσης, όταν η έννοια ήταν ακόμα άγνωστη στους περισσότερους. 

Έχουμε στηρίξει και θέσεις για την ανάπτυξη της πόλης. Για παράδειγμα, ήμασταν πάντα της άποψης ότι η Λεμεσός θα έπρεπε να είναι στραμμένη προς τη θάλασσα. Γι’ αυτό και αγωνιστήκαμε για τη δημιουργία του πεζοδρόμου και ποδηλατοδρόμου κατά μήκος της Ακτής Ολυμπίων.

Αλλά και το αίτημα ενός Πανεπιστημίου στη Λεμεσό ήταν κάτι που στήριξε από πολύ νωρίς το Κανάλι 6. Αρχικά, πολλοί στη Λεμεσό δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι θα σήμαινε ένα Πανεπιστήμιο στην πόλη. Υπήρχαν προτάσεις για αναβάθμιση του Ωδείου αρχικά, ή για μεταφορά της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λεμεσό. Πιστεύουμε ότι επηρεάσαμε τον τρόπο σκέψης σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο, δίνοντας την κατεύθυνση που εφαρμόστηκε τελικά, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου πανεπιστημίου. 

swipe gallery

Γνωστοί καλλιτέχνες, καλεσμένοι στο Κανάλι 6.

Πως έγινε παγκύπριος ο σταθμός;
Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’90, συζητούσαμε την περαιτέρω ανάπτυξη του σταθμού. Τα ενδεχόμενα ήταν 2: είτε να λειτουργήσουμε και τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, είτε να ζητήσουμε άδεια για παγκύπρια εκπομπή. Τελικά αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό που ξέραμε καλύτερα και αγαπούσαμε πολύ, δηλαδή το ραδιόφωνο. Υπήρχε τότε μια μόνο άδεια παγκύπριας εμβέλειας διαθέσιμη και κάναμε την αίτηση. Το 2001, λοιπόν, αρχίζουμε να εκπέμπουμε παγκύπρια και αλλάξαμε το όνομά μας από Κανάλι 9.86 σε Κανάλι 6.

Τι άλλαξε από τότε;
Είχαμε αποφασίσει ότι το Κανάλι 6 θα παρέμενε ένας σταθμός «από τη Λεμεσό για όλη την Κύπρο». Έτσι διατηρήθηκε το κομμάτι του προγράμματος που αφορούσε τη Λεμεσό και τα δρώμενά της, όμως προστέθηκαν στοιχεία που αφορούν συνολικά την Κύπρο, αλλά και όλο τον κόσμο.

Η ταυτότητα του σταθμού παρέμεινε αναλλοίωτη και αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των ακροατών, είτε βρίσκονται στη Λεμεσό, είτε σε άλλες πόλεις.

Υπάρχει το στοιχείο του τοπικισμού, που τρέφει και την αντιπαλότητα με τη Λευκωσία;
Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοια αντιπαλότητα στην πραγματικότητα. Αυτό που υπάρχει είναι μια αντίδραση στην κρατική γραφειοκρατία, η οποία έχει ως έδρα τη Λευκωσία, αλλά δεν είναι απαραίτητα χαρακτηριστικό των κατοίκων της Λευκωσίας. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας πολλές φορές αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους κατοίκους της Λεμεσού και των άλλων επαρχιών. Γι’ αυτό και το περιεχόμενο του προγράμματος αφορά σε μεγάλο βαθμό τους ακροατές από όλη την Κύπρο.

swipe gallery

Ο κόσμος ήταν σε όλες τις στιγμές η ψυχή του σταθμού.

Ευτράπελα συμβαίνουν συχνά;
Οπωσδήποτε. Είναι πολύ συχνά τα γέλια στην καθημερινότητά μας. Ένα ευτράπελο που δύσκολα θα ξεχάσουμε, συνέβη κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού Τσικνοπέμπτης. Τέτοιες μέρες έχουμε μουσική, φαγητό και φυσικά ποτό στον σταθμό.

Πάνω στην ευθυμία, κάποιος από τους παρευρισκόμενους, μιλώντας στο τηλέφωνο, ακούστηκε καταλάθος στον αέρα να αναφέρεται σε υπουργό με ένα «κοσμητικό» επίθετο.

Είχε γίνει μεγάλο θέμα, αναμείχθηκε και η Αστυνομία και αναγκαστήκαμε να μιλήσουμε με τον ίδιο τον υπουργό. Εκείνος κατάλαβε ότι πάνω στο κλίμα του γλεντιού και του ποτού, λέχθηκε κάτι που δεν είχε βαρύτητα και έτσι κι αλλιώς δεν προοριζόταν να βγει στον αέρα. Έτσι, παρά την αναστάτωση, το θέμα έληξε φιλικά. Τώρα, μπορούμε να το θυμόμαστε και να γελάμε.

swipe gallery

Η διοργάνωση καλλιτεχνικών και άλλων εκδηλώσεων ήταν από την αρχή στους στόχους του σταθμού.

Έχουν γίνει λάθη που μετανιώνεις;
Λάθη γίνονται. Πάντα ακούς κάτι και λες ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερα. Από τα λάθη μαθαίνεις και προχωράς. Δεν υπήρξε τίποτα, όμως, που να προσβάλλει ή να εκθέτει την ταυτότητα του σταθμού, ώστε να μετανιώσω γι’ αυτό.

Πάντα θέλαμε να νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό που πρεσβεύει το Κανάλι 6, να μπορούμε να βγαίνουμε στον δρόμο και να βλέπουμε τους συμπολίτες μας με το κεφάλι ψηλά. Αυτό το καταφέραμε πιστεύω.

Εδώ και 20 χρόνια σχεδόν, η Κύπρος ακολουθεί τον παλμό της Λεμεσού χάριν σε ένα ραδιόφωνο που επέλεξε να μείνει μακριά από τα κέντρα εξουσίας, μακριά από τις μόδες της εκάστοτε εποχής, με τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί και σνομπ μερικές φορές. Αυτό που απέδειξε η πορεία 30 σχεδόν χρόνων είναι ότι η σταθερότητα, η ειλικρίνεια και η γνησιότητα, τελικά ανταμείβονται.

Το γεγονός ότι σήμερα πολλοί αναγνωρίζουν τον σταθμό, ακόμα και χωρίς να κοιτάξουν τη συχνότητα, είναι σαφώς λόγος για ένα αφιέρωμα στο Κανάλι 6 από τον Επίσημο Οδηγό της Λεμεσού, το All About Limassol (Official). Για τον Μιχάλη Παπαευαγόρου, το ραδιόφωνο «είναι σαν μια μεγάλη παράσταση και όπως όλες οι τέχνες πρέπει να έχει ρυθμό, φόρμα, περιεχόμενο, για να επικοινωνήσει με τον κόσμο». Η προσέγγιση αυτή, μακριά από playlists και εμπορευματοποιημένα μοντέλα, σε συνδυασμό με την αγάπη για τη Λεμεσό, τη γεφύρωση τοπικού και οικουμενικού και την πίστη σε ένα όραμα, έδειξαν πως η πόλη μπορεί να γίνει πηγή δημιουργίας.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.