10467

Ο δρόμος για καμήλες, εκεί όπου σήμερα η Λεμεσός βολτάρει και πίνει καφέ!

22/04/2018
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Αρχιτεκτονική
Κοινωνική Ζωή

Αν κάποιος, περπατώντας στον δρόμο αυτό το 1878 (τη χρονολογία λήψης της εν λόγω φωτογραφίας) μεταφερόταν ξαφνικά και ως διά μαγείας στο 2018, όχι μόνο δε θα πίστευε στα μάτια του, αλλά θα χρειαζόταν αρκετή ώρα για να ξεπεράσει το σοκ. Και αυτό γιατί, εκεί που στη φωτογραφία ξεκουράζονται καμήλες, σήμερα υπάρχει ένα πράσινο πάρκο, με πεζόδρομο και θέα στη θάλασσα της Λεμεσού.

Κατά την Τουρκοκρατία, βέβαια, και αργότερα, κατά τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας, ο παραλιακός δρόμος της Λεμεσού, ο πιο δημοφιλής προορισμός σήμερα στην πόλη, είχε πολύ διαφορετικό χαρακτήρα και λίγο ενδιέφερε η θέα στη θάλασσα και οι ειδυλλιακές βόλτες δίπλα σε αυτή. Τα κτίρια που απεικονίζονται στην φωτογραφία του JohnThompson, με είσοδο από τον παραλιακό δρόμο, έχουν πλάτη στη θάλασσα και εξυπηρετούσαν τόσο ως κατοικίες, όσο και ως εμπορικά κτίρια (οι καμήλες ήταν τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνταν στο εμπόριο εκείνη την εποχή).

Το κτίριο έξω από το οποίο είναι σταθμευμένες οι καμήλες, λειτουργούσε ως αποθήκη, ενώ στον όροφο που διακρίνεται λίγο πιο πέρα, βρισκόταν η κατοικία του πρώτου Βρετανού Αρμοστή. Το κτίριο αναγέρθηκε επί Τουρκοκρατίας από τον επιχειρηματία Γεώργιο Σκυριανίδη (ο οποίος εξασφάλισε από αρχιτέκτονα στη Βενετία τα σχέδια για την ανέγερση του αρχοντικού του) και έγινε γνωστό στη Λεμεσό με την αναφορά «τη αυτώ θυγάτρι Ζωή», που αναγραφόταν στην εξώθυρα της οικίας, μαζί με τη χρονολογία 1863. Στο διώροφο αρχικά κτίριο προστέθηκε και τρίτος όροφος τελικά (όπως φαίνεται στο σκίτσο του Τάσου Ανδρέου).

Αν και το αρχοντικό ξεχώριζε με τον επιβλητικό σχεδιασμό του, το κτίριο των αποθηκών ακολουθούσε πιο συντηρητικές γραμμές, με αρχιτεκτονικά στοιχεία που μαρτυρούν και την ανασφάλεια της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Εκτός από την κατοικία του Βρετανού Αρμοστή, το εν λόγω κτίριο φιλοξένησε και τον Αγγλικανό ιερέα Taylor και έναν Αιγυπτιώτη γιατρό, ενώ η οικογένεια Σκυριανίδη διέμενε στο ισόγειο. Το κτίριο πωλήθηκε και τελικά κατεδαφίστηκε το 1974.

Στη θέση του αρχοντικού και των αποθηκών, βρίσκεται σήμερα η παραλία και ο πεζόδρομος της Ακτής Ολυμπίων.

Πληροφορίες και φωτογραφίες: «Λεμεσός, αναδρομή μνήμης», Τάσος Ανδρέου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.