Λεμεσός: Η κυπριακή «πόλη του φωτός» που εγκατέστησε τους πρώτους ηλεκτρικούς λαμπτήρες!

22/02/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)
Κοινωνική Ζωή

Οδικός φωτισμός στη Λεμεσό εμφανίζεται επί δημαρχίας του πρώτου Έλληνα Δημάρχου της πόλης, Χριστόδουλου Καρύδη, ο οποίος από το 1879 αρχίζει να τοποθετεί σε κτήρια και πασσάλους λάμπες πετρελαίου. Το 1909 ο Δήμος προσανατολίστηκε στην εγκατάσταση ηλεκτρικών υποδομών, κάτι που μπορούσε να επιτευχθεί με δαπάνη ύψους 500 και πλέον λιρών.

Η Λεμεσός υπήρξε η πρώτη πόλη στην Κύπρο που πέρασε στον ηλεκτρισμό, το 1911, επί δημαρχίας Χριστόδουλου Σώζου. Την εγκατάσταση ανέλαβε εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον εξ Αιγύπτου επιχειρηματία, Γεώργιο Γιαγκόπουλο, και στη συνέχεια από τους Αδελφούς Σταματίου (με καταγωγή από τη Λέρο).

Έτσι, στην οδό Νικηφόρου Φωκά (παράλληλη της οδού Ανεξαρτησίας σήμερα) εγκαταστάθηκε το μηχανοστάσιο, δηλαδή, μια  γεννήτρια 200 αλόγων της εταιρείας Robey & Co Ltd που είχε δυνατότητα 350 R.P.M. To 1915, επί δημαρχίας του Σπύρου Αραούζου, δημιουργήθηκε νέα εταιρεία από τους Αδελφούς Σταματίου ως «Εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού Λτδ». Η νέα εταιρεία ανέλαβε τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης, καθώς και καταστημάτων και οικιών.

Το 1931, η Εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού Λεμεσού προσκάλεσε από την Sienna της Ιταλίας τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Bruno Cannoni, ο οποίος μέχρι το 1932 εκπόνησε το νέο σχέδιο της επέκτασης του δικτύου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Λεμεσός βρέθηκε να προχωρά σε σημαντικά έργα ανάπτυξης με την ιταλική τεχνογνωσία, εγκαθιστώντας ηλεκτρικό φωτισμό κατά μήκος του παραλιακού μετώπου. Το 1952 — 53 η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου απορρόφησε σταδιακά όλες τις μικρές εταιρείες ηλεκτρισμού που λειτουργούσαν στην Κύπρο.

Πηγή: Μίμης Σοφοκλέους (επιμ.), Bruno Cannoni Ημερολόγιο Εργασίας. Ηλεκτροφωτιστική Εταιρεία Λεμεσού (1931-1932), εκδ. Αφή, Λεμεσός, 2012.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.




17349