A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Η χορευτική παράσταση της Λεμεσού, που προκάλεσε το θαυμασμό ενός Άραβα μεγιστάνα!

Με τίτλο “Gavotte Stephanie” ανεβάζεται για πρώτη φορά στη Λεμεσό, το 1939, η χορευτική παράσταση που άφησε εποχή και η οποία, όπως επιβεβαιώνεται από ανθρώπινες μαρτυρίες, προκάλεσε τον εντυπωσιασμό ενός Άραβα εκατομμυριούχου.

Όπως αναφέρεται, η ιστορία του έργου δεν ήταν και τόσο θεαματική. Ήταν ουσιαστικά μια ρομαντική ιστορία με 3 κορίτσια, ενώ η πλοκή περιστρεφόταν γύρω από ένα ερωτικό ραβασάκι. Εντούτοις, το έργο κίνησε το ενδιαφέρον ενός Άραβα μεγιστάνα που βρισκόταν στη Λεμεσό, ο οποίος πρότεινε, μάλιστα, το ποσό των 1,000 λιρών σε κάθε κορίτσι, έτσι ώστε η παράσταση να πραγματοποιηθεί και στη Βηρυτό. 

Η χορογράφος της παράστασης, η γνωστή Λίλη Χούρη, αν και το ποσό που προσφέρθηκε ήταν υπέρογκο για τα τότε δεδομένα, απέρριψε κατευθείαν την πρόταση, αφού κάτι τέτοιο δε συμβάδιζε με τα ήθη και τα έθιμα της εποχής. Η Λίλη Χούρη ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα της εποχής και πρωτοπόρος στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου. Ήταν η πρώτη δασκάλα χορού στη Λεμεσό και από τις πρώτες που άρχισε να διοργανώνει χορευτικές παραστάσεις σε ολόκληρη την Κύπρο. Παρ’ όλα αυτά, το ήθος και η εντιμότητα ήταν σημαντικότερης αξίας για τη Χούρη και για αυτό το λόγο δεν επέτρεψε την προβολή της παράστασης στο εξωτερικό.

Η Λίλη Χούρη

Η παράσταση συνέχισε να παίζεται με επιτυχία για πολλά χρόνια, μέχρι και το 1957. Το έργο ανέβηκε ξανά επί σκηνής το 1942 και το 1944 για τους Κύπριους στρατιώτες που πολεμούσαν στην Ιταλία, ενώ σε μια από τις παραστάσεις του έργου, σε γιορτή του Αθηναϊδείου στο θέατρο Γιορδαμλή, παρευρέθηκε και ο Εθνάρχης Μακάριος.

Πηγή πληροφοριών: Φρόσω Χατζηγεωργίου, «Λίλη Χούρη»

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.


Αγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;