A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Η αρχαιότερη κατοικίδια γάτα βρέθηκε στην Παρεκκλησιά!

Η αρχαιότερη ένδειξη κατοικίδιας γάτας βρέθηκε στο νεολιθικό οικισμό του Σσιλλουρόκαμπου από Γάλλους Αρχαιολόγους. Αυτό υποδεικνύει ότι οι κάτοικοι της Κύπρου διατηρούσαν γάτες ως κατοικίδια έως και 9500 χρόνια πριν και, μάλιστα, θάβονταν μαζί τους.

Πριν την ανακάλυψη αυτή, ο πρώτος πολιτισμός που ανέθρεφε γάτες ως κατοικίδια, θεωρούνταν εκείνος των Αιγυπτίων στα 2000 – 1900 π.Χ. Τα νέα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο κοντά στην Παρεκκλησιά, υποδεικνύουν ότι οι γάτες αναθρέφονταν σε σπίτια 9000 – 8000 χρόνια π.Χ.

Η γάτα που βρέθηκε θαμμένη σε τάφο, μόλις 40 εκατοστά από έναν ανθρώπινο σκελετό, θα μπορούσε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, να ήταν σε ημιάγρια κατάσταση ή και να είχε εξημερωθεί πλήρως. Πρόκειται για αιλουροειδές που μοιάζει με τις αφρικανικές αγριόγατες, έτσι, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι πρόκειται για είδος που εισήχθη από ανθρώπους.

Εικάζεται ότι οι γάτες έκαναν την εμφάνισή τους όταν, κατά την ανάπτυξη της γεωργίας, παρατηρήθηκε αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών και ήταν απαραίτητη η αντιμετώπισή τους. Ο άνθρωπος που βρέθηκε θαμμένος δίπλα στη γάτα, υπολογίστηκε ότι ήταν ηλικίας 30 χρόνων και ότι βρισκόταν ψηλά στην ιεραρχία της κοινωνίας της εποχής, αφού στον τάφο βρέθηκαν αρκετά κτερίσματα, όπως γυαλισμένες πέτρες, τσεκούρια και χρώμα ώχρας.

Εκτιμάται ότι η γάτα αυτή θυσιάστηκε για να ταφεί μαζί με τον ιδιοκτήτη της. Στον οικισμό, όμως, βρέθηκαν και ενδείξεις από ψημένα κόκαλα γάτας, πράγμα που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι πιθανόν να τρέφονταν με τα ζώα αυτά.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα άρθρα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα άρθρα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.