3227

Η άγνωστη ιστορία ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού κτιρίου στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού!

30/07/2020
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Αρχιτεκτονική

Στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού διατηρούνται και ξεχωρίζουν μέχρι σήμερα κάποια κλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την πρώτη περίοδο ακμής της πόλης. Δίπλα στο κτίριο του ιστορικού ξενοδοχείου Continental, βρίσκεται ένα ακόμα, εξίσου ξεχωριστό οικοδόμημα, του οποίου η ιστορία είναι λιγότερο γνωστή.

Πρόκειται για το κτίριο που κάποιοι ντόπιοι θυμούνται ως έδρα του συλλόγου «Ένωσις», όμως η ιστορία του ξεκινάει το 1919, όταν αποτέλεσε το πρώτο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Λεμεσού. Επί Μητροπολίτη Μελέτιου Μεταξάκη, λήφθηκε η απόφαση να ανεγερθεί το κτίριο αυτό μπροστά από τον ναό του Αγίου Ανδρονίκου, ο οποίος συνεχίζει και λειτουργεί μέχρι σήμερα (η είσοδός του βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πρόσοψης του κτιρίου). Στο ίδιο σημείο βρίσκονταν παλιότερα μοναστικά κελιά (νοτάδες).

Τον σχεδιασμό του Μεγάρου ανέλαβε ο Ζαχαρίας Βόνδας, γνωστός για τα νεοκλασικά αρχοντόσπιτα που είχε αναλάβει στην πόλη (ο ίδιος ανέλαβε αργότερα και τον σχεδιασμό του ναού της Αγίας Τριάδας).

Φωτογραφία του Ανδρέα Κυριακίδη.

Έτσι, το εντυπωσιακό, βυζαντινού ρυθμού κτίριο, με την τοξωτή είσοδο και το ανάγλυφο αέτωμα στην οροφή, έγινε ορόσημο της περιοχής. Το 1922, λόγω οικονομικών δυσκολιών, η Μητρόπολη μετέτρεψε το κτίριο σε οικοτροφείο για μαθητές από χωριά.

Το 1924 το κτίριο ενοικιάστηκε τελικά στη Λέσχη «Ένωσις» και έτσι το γνώρισαν οι περισσότεροι. Σήμερα το κτίριο δε χρησιμοποιείται, όμως η εικόνα του συνεχίζει να δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. 

Πληροφορίες: «Αναδρομή Μνήμης» του Τάσου Ανδρέου

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery