Έρμα Στυλιανίδου: «Έχουμε χειμερινούς κολυμβητές 20 – 90 χρονών στη Λεμεσό»

13/03/2017
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Η Έρμα Στυλιανίδου, Ερμούλλα για τους πιο οικείους, Βασίλισσα για πολλούς, είναι χαρακτηριστική περίπτωση Λεμεσιανού. Γεμάτη μπρίο και ενέργεια, δυναμισμό και δημιουργικότητα, η Έρμα, έγινε από Βασίλισσα (του καρναβαλιού) πρόεδρος (των χειμερινών κολυμβητών).

Η Λεμεσός, με περισσότερα από 10 χλμ παραλίας γύρω από την αστική ζώνη, υπήρξε για πολλές δεκαετίες προορισμός για κολύμπι. Στους φιλόξενους κόλπους συχνάζουν χειμώνα και καλοκαίρι, πια, δεκάδες τακτικοί επισκέπτες που έχουν επιλέξει να ξεκινούν την ημέρα τους στο νερό, παρέα με τον ήλιο που ανατέλλει στον ορίζοντα της θάλασσας.

Πότε πήρατε την απόφαση να συγκροτήσετε Όμιλο;
Ο Όμιλος Χειμερινών Κολυμβητών και φίλων Λεμεσού «Ακτή Ολυμπίων» ιδρύθηκε το 2015 και δε θα μπορούσε να οριοθετηθεί περιοχή χειμερινών κολυμβητών σε άλλη παραλία της Λεμεσού εκτός από την Ακτή Ολυμπίων (έναντι παλαιού ΓΣΟ), αφού ήταν πάντοτε η περιοχή των λουόμενων, όπου βρίσκονταν επίσης και τα Δημοτικά Λουτρά της πόλης.

Τι έγινε αφορμή για την απόφαση αυτή;
Όταν τελείωσε η θερινή περίοδος του 2014 και έφυγαν οι σημαδούρες από την περιοχή με αποτέλεσμα να έρχονται οι ψαράδες σχεδόν μέχρι την ακτή, ομάδα κολυμβητών απευθύνθηκε στα 3 αρμόδια Υπουργεία που έχουν σχέση με τη θάλασσα, χωρίς να πάρει καμία απάντηση. Τότε θεωρήσαμε επιτακτική ανάγκη να ιδρύσουμε έναν Όμιλο ο οποίος θα είχε νομική υπόσταση για να μπορεί να εισακούεται από τα αρμόδια υπουργεία, για να κολυμπούμε με ασφάλεια για την υγεία μας.

Από πληροφορίες που έχουμε και από τις ιστορικές αναφορές για την πόλη μας από τους ειδικούς μελετητές, πάντα η περιοχή της Ακτής Ολυμπίων είχε χειμερινούς κολυμβητές.

Τι πετύχατε με τη δημιουργία του Ομίλου;
Με τη ίδρυση του Ομίλου μας καταφέραμε να οριοθετήσουμε επίσημα την περιοχή των χειμερινών κολυμβητών στην Ακτή Ολυμπίων από την εκκλησία των Φράγκων μέχρι την αποβάθρα του Εναερίου. Καταφέραμε επίσης να υπάρχουν σημαδούρες για την προστασία των κολυμβητών μας επί μονίμου βάσεως και στόχος μας είναι να τροποποιήσουμε τον «Περί προστασίας των Λουόμενων εν τη Θαλάσση Νόμο» που μας απαγορεύει να κολυμπούμε πριν τις 7:30 π.μ. και μετά τις 7 μ.μ. Το αίτημα μας είναι να κολυμπούμε από τις 5:30 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ., αφού αρκετά από τα μέλη μας ξεκινούν εργασία από τις 7:30 π.μ. και αρκετοί εργάζονται εκτός πόλεως.

Ακόμη ένα επίτευγμα του Oμίλου μας είναι η επέκταση του ωραρίου των Ναυαγοσωστών στην περιοχή της Ακτής Ολυμπίων μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου το χειμώνα, από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ.

Ποιες δραστηριότητες έχετε ως Όμιλος;
Ο Όμιλος μας είναι εγγεγραμμένος στο Αθλητικό μητρώο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού σαν όμιλος αθλητικής ενασχόλησης και πάντοτε οι εκδηλώσεις μας που έχουν σχέση με τη θάλασσα είναι με τη στήριξη και την συνεργασία του ΚΟΑ και ΑΓΟ.

Εκτός από την ασφάλεια και την υγεία των κολυμβητών, ο Όμιλος μας έχει σαν σκοπό του την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παραλίας. Σε τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνουμε σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Δήμο Λεμεσού και το Σύνδεσμο Ναυαγοσωστών, καθαρισμό του βυθού και της παραλίας στην Ακτή Ολυμπίων.

Ο Όμιλος μας επίσης διοργανώνει αγώνες ανοικτής θάλασσας για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και τον ΑΓΟ,  διοργανώνει διαλέξεις με θέμα την υγεία, την άσκηση, τη διατροφή, τον υγιεινό τρόπο ζωής, την ιστορία της πόλης που έχει σχέση με τη θάλασσα, την προστασία της θάλασσας και του οικοσυστήματός της, την τέχνη, το καρναβάλι, όπως επίσης εκδρομές που έχουν επιμορφωτικό ρόλο, εκτός από αναψυχή και σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των μελών του, και συναυλίες με οργανωμένες χορωδίες και μουσικά σχήματα με τραγούδια που έχουν σχέση με τη θάλασσα, το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του περιβάλλοντος γενικά. Όλες οι διαλέξεις του Ομίλου μας που παρουσιάζονται από ειδικούς ιατρούς, καθηγητές και ειδικούς επιστήμονες, είναι πάντα δωρεάν για τα μέλη μας και όλο τον κόσμο που θέλει να τα παρακολουθήσει.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας είναι  ευεργετικές για αποκατάσταση ατόμων με μυοσκελετικές παθήσεις και όχι μόνο. 

Επομένως η δράσης σας έχει και κοινωνικό χαρακτήρα;
Ο Όμιλος μας κάθε χρόνο συμμετέχει στην παγκόσμια διοργάνωση Worldwide Aquathon Day - Παγκόσμια Ημέρα Άσκησης στο Νερό. Το 2016 συμμετείχαν 79 χώρες στη διοργάνωση και η Λεμεσός ήταν 1 από αυτές. Σε αυτή τη διοργάνωση έλαβαν μέρος 15 οργανωμένα σύνολα με ασκήσεις και επιδείξεις στο νερό. Ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να δώσουμε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να χρησιμοποιεί τη θάλασσα, εκτός από ξεκούραση, σπορ και αναψυχή, και για θεραπευτικούς λόγους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της θάλασσας είναι ευεργετικές για αποκατάσταση ατόμων με μυοσκελετικές παθήσεις και όχι μόνο. 

Η εκδήλωση της Παγκόσμιας Ημέρας Άσκησης στο Νερό έχει και φιλανθρωπικό σκοπό. Kαταφέραμε το 2015 να δώσουμε στο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου €1000 και το 2016 πάλι το ποσό των €1250.

Πόσα είναι τα μέλη;
Ο Όμιλος μας μέσα σε 2,5 χρόνια ξεπέρασε τα 300 ενεργά μέλη, τα οποία προέρχονται από όλη την επαρχία Λεμεσού. Υπάρχουν μέλη του Ομίλου μας που κολυμπούν καθημερινά από την Απλώστρα (Lady’s Mile) μέχρι την Ακτή του Κυβερνήτη.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κολυμβητής και ποιος ο νεότερος;
Ο μεγαλύτερος κολυμβητής του ομίλου μας κολυμπούσε πολύ πριν την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πέραν των 90 χρονών και κολυμπά από την ηλικία των 24 χρονών.  Ο νεότερος χειμερινός κολυμβητής που έχουμε στην περιοχή μας είναι περίπου 24 ετών. Από πληροφορίες που έχουμε και από τις ιστορικές αναφορές για την πόλη μας από τους ειδικούς μελετητές, πάντα η περιοχή της Ακτής Ολυμπίων είχε χειμερινούς κολυμβητές.

Επίτευγμα του Oμίλου μας είναι η επέκταση του ωραρίου των Ναυαγοσωστών στην περιοχή της Ακτής Ολυμπίων μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου το χειμώνα, από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ.

Ποιους στόχους βάζετε για το επόμενο διάστημα;
Ο πρώτος  στόχος και το στοίχημα του Ομίλου μας για το 2017, είναι η δημιουργία από το Κράτος ενός κεντρικού φορέα για την πρόληψη και τη διαχείριση της ρύπανσης της θάλασσας από λύματα, αφού δεν υπάρχει καμία υπηρεσία διαχείρισης αλλά μόνο υπηρεσίες πρόληψης που, απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν  το πρόβλημα.

Ο δεύτερος στόχος είναι  εξεύρεση χώρου στέγασης των γραφείων του Ομίλου μας με βοήθεια από τον ΚΟΑ ή τον Δήμο Λεμεσού.

Οι χειμερινοί κολυμβητές είναι από τις πλέον δραστήριες ομάδες της πόλης και της επαρχίας. Πέρα από το μεγάλο αριθμό μελών που συγκεντρώνει ο Όμιλος, πολλά είναι τα άτομα που συσπειρώνονται γύρω από αυτόν: φυσιολάτρες, αθλητές, κοινωνικοί παράγοντες, απλοί άνθρωποι με τους οποίους οι δρόμοι, οι επιθυμίες και οι ανάγκες τους, οι χαρές και οι λύπες τους διασταυρώνονται καθημερινά. Αν η Λεμεσός είναι θάλασσα, οι κολυμβητές είναι η ψυχή της και είναι μια ψυχή μαχητική που ζητάει συνέχεια το καλύτερο γι’ αυτό τον ευλογημένο τόπο, που ξέρουν να τον απολαμβάνουν καλύτερα από τον καθένα.

Φωτογραφίες: Γιάνννης Παπαναστατίου, Ρώμος Κοτσώνης

swipe gallery
22653