19459

Αυτές είναι οι πρώτες πισίνες της Λεμεσού!

08/08/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κοινωνική Ζωή
Διασκέδαση / Ψυχαγωγία
Αρχιτεκτονική
Οικονομία (Εμπόριο, Βιομηχανία, Τουρισμός)

Για την παραθαλάσσια Λεμεσό, η οποία μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα είχε σχεδόν μηδενική τουριστική ανάπτυξη, οι πισίνες δεν ήταν μια συνηθισμένη εικόνα. Οι πρώτες πισίνες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στη δεκαετία του 1960, όταν κανείς δεν φανταζόταν ότι κάποια στιγμή θα υπήρχαν στη Λεμεσό εκατοντάδες πισίνες δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης.

Μπορεί σήμερα τα (παραλιακά κυρίως) ξενοδοχεία της πόλης να διαθέτουν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές πισίνες στο νησί, όμως οι πρώτες πισίνες που λειτούργησαν σε ξενοδοχεία ήταν στο βουνό, περικυκλωμένες από το πευκοδάσος του Τροόδους. Τα ξενοδοχεία Forest Park στις Πλάτρες και Βερεγγάρια στον Πρόδρομο, προσελκύοντας επιφανείς επισκέπτες από τη διεθνή ελίτ, απέκτησαν τις δικές τους πισίνες το 1963 και το 1967, αντίστοιχα, περισσότερα από 30 χρόνια μετά την ανέγερσή τους.

Μέσα στην πόλη, οι πισίνες άργησαν ακόμα περισσότερο να κάνουν την εμφάνισή τους. Πριν γίνει τάση στα ξενοδοχεία η κατασκευή πισίνας, το Island Club, γνωστό ως NAAFI (The Navy, Army and Air Force Institutes), αποτέλεσε ένα χώρο αναψυχής με πισίνα, που δημιουργήθηκε από τη διοίκηση των βρετανικών βάσεων στην  Κύπρο. Οι οικογένειες των στρατιωτικών που εργάζονταν στις βρετανικές βάσεις, κατοικούσαν τότε βόρεια της λεωφόρου Μακαρίου (στο ύψος της οδού Πέτρου Τσίρου), όπου βρισκόταν και το Island Club με την πισίνα του, αποτελώντας ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό τα καλοκαίρια από τα τέλη του ’60 και έπειτα.

Η πισίνα στο Island Club του NAAFI μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά η ονομασία ΝΑΑΦΗ διατηρείται μέχρι σήμερα στην περιοχή βόρεια της Λεωφόρου Μακαρίου. 

Τα πρώτα παραλιακά ξενοδοχεία άρχισαν να ανεγείρονται στις αρχές του 1970 και εκεί η πισίνα ήταν βασικό κομμάτι των υπηρεσιών που πρόσφεραν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ξενοδοχείου Amathus, το οποίο διέθετε από τότε μια μεγάλη πισίνα, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσίαζαν από τότε και έπειτα όλα τα παραλιακά ξενοδοχεία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1974, το ξενοδοχείο Curium Palace, ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία της πόλης, απέκτησε επίσης τη δική του πισίνα.

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αφιερώματα του Project «Ιστορία της Λεμεσού» παρουσιάζουν υλικό που έχει προκύψει από τις μέχρι στιγμής ιστορικές έρευνες. Τυχόν νέα δεδομένα, ενσωματώνονται στα αφιερώματα αφού επιβεβαιωθούν.

swipe gallery