Το Καρναβάλι είναι μια μεγάλη λαϊκή γιορτή, της οποίας οι ρίζες χάνονται στην αρχαιότητα. Αν και γιορτάζεται σε όλη την Κύπρο, στη Λεμεσό, με την πάροδο του χρόνου, πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που τελικά ταυτίστηκε με την πόλη. Ως τέτοιος θεσμός και παραδοσιακή γιορτή, το Καρναβάλι γιορτάζεται ανελλιπώς στην πόλη για περισσότερα από 100 χρόνια στις παραμονές της άνοιξης γεμίζοντας αισιοδοξία όσους συμμετέχουν.
Το καρναβάλι, παρά τις αλλαγές από τις οποίες έχει περάσει, παραμένει συνδεδεμένο με την πόλη και τους ανθρώπους της, με την άνθηση και την πρόοδο της Λεμεσού, με την ευθυμία και τη δημιουργικότητα των ντόπιων. Εκτός από το να προσφέρει ευκαιρίες για διασκέδαση και εκτόνωση, το καρναβάλι έχει και σχολιαστικό χαρακτήρα, καυτηριάζοντας φαινόμενα της επικαιρότητας, κοινωνικά ή και πολιτικά.
Καρναβάλι τότε
Οι γιορτές της παραδοσιακής πελλόμασκας αντικαταστάθηκαν από τους κοσμικούς χορούς λίγο μετά την άφιξη των Άγγλων στην Κύπρο, στα τέλη του 19ου αιώνα. Έτσι, το παραδοσιακό γλέντι με το φαγοπότι και τα «τσιαττιστά», μετατρέπεται σε «ευρωπαϊκού» τύπου αστικό καρναβάλι.
Δεκαετία ’50
Τα κινηματοθέατρα που ανοίγουν μαζικά στην πόλη γίνονται χώροι συνεύρεσης και πολιτιστικής / καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Αναπόφευκτα ο ρόλος τους συνδέθηκε με τη διοργάνωση του καρναβαλιού φιλοξενώντας σειρά από χορούς.
Την εποχή αυτή αρχίζουν να πραγματοποιούνται μικρής κλίμακας παρελάσεις, που φιλοξενούνται συνήθως στον παραλιακό δρόμο της πόλης. Οι ομάδες κανταδόρων είναι οι μόνοι καρναβαλιστές που κινούνται στους δρόμους και αποτελούν από τότε μέχρι σήμερα τη μουσική πεμπτουσία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού.
Δεκαετία ‘60
Η άνθηση του τουρισμού και τα πρώτα ξενοδοχεία που εμφανίζονται στην πόλη, παρασύρουν το καρναβάλι στον κοσμοπολιτισμό τους. Μεγάλες παρέες της πόλης διοργανώνουν εντυπωσιακούς χορούς και το καρναβάλι παραμένει σε κλειστούς χώρους. Η επιλογή και κατασκευή των στολών γίνεται αντικείμενο συναγωνισμού και αφιερώνεται χρόνος, χρήμα και ευρηματικότητα για να ξεχωρίσουν.
Καρναβάλι στις κρίσεις
Οι παραδόσεις ενός λαού δεν εγκαταλείπονται με τις δυσκολίες, όμως το πλήγμα του πολέμου του 1974 ήταν μεγάλο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ένα κενό στη διοργάνωση του καρναβαλιού. Στη μεγάλη οικονομική κρίση του 2013, με την ανακοίνωση για κούρεμα καταθέσεων το Σαββατοκύριακο της αποκριάς, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά. Για κάποιους, αυτό κρίθηκε αναγκαίο για τη διατήρηση του ακμαίου ηθικού των πολιτών, αλλά και τη στήριξη της οικονομίας.
Καρναβάλι σήμερα
Η ουσιαστική τομή στη διοργάνωση του καρναβαλιού έγινε από το 1996 και έπειτα, επί δημαρχίας Δημήτρη Κοντίδη. Το καρναβάλι βγαίνει στο δρόμο και οι μεγάλες παρελάσεις γίνονται πια το κέντρο των εκδηλώσεων. Ο Δήμος Λεμεσού, για 11 ημέρες, διοργανώνει όλες τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, με δωρεάν είσοδο και συμμετοχή. Επίσημη ημέρα έναρξης των Αποκριών εξακολουθεί να είναι η Τσικνοπέμπτη με ψησταριές και αυτοσχέδια γλέντια να στήνονται παραδοσιακά στο ιστορικό κέντρο.
Οι καρναβαλίστικες εκδηλώσεις κορυφώνονται τα Σαββατοκύριακα της Αποκριάς και της Τυρινής με τη διοργάνωση της παιδικής και της μεγάλης καρναβαλίστικης παρέλασης με μεγάλα άρματα και θεματικές ομάδες. Στη μεγάλη παρέλαση του 2016 οι καρναβαλιστές ξεπέρασαν τα 15000 άτομα, αριθμό ρεκόρ στα 100 και πλέον χρόνια της διοργάνωσης. Το μέγεθος της είναι τέτοιο, ώστε οι καρναβαλιστές ετοιμάζονται μήνες πριν για να συμμετάσχουν.
Οι κανταδόροι
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Καρναβαλιού, οι κανταδόροι συμμετέχουν στα μεσημεριανά γλέντια της Τσικνοπέμπτης, στην παρέλαση κατά την είσοδο του Βασιλιά Kαρνάβαλου το βράδυ της ιδίας μέρας, στη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής και τις υπόλοιπες μέρες σε ειδικές βραδιές σε ανοικτούς χώρους στο κέντρο της πόλης.