Συμφωνία για φωτοβολταϊκό πάρκο με Κυπρορωσική συνεργασία στη Λεμεσό

16/12/2016
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Κατασκευή πιλοτικής μονάδας φωτοβολταϊκού πάρκου προωθείται στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, Δήμου Λεμεσού, ΤΕΠΑΚ και Πανεπιστημίου ΙΤΜΟ  Αγίας Πετρούπολης. Στο έργο θα συμμετάσχει επίσης και η κυπριακή εταιρεία GDL Green Energy Group. Η πρώτη φάση του έργου γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέσα στο 2017.

Στόχος είναι η μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια και στη συνέχεια η αποθήκευση της σε μορφή υδρογόνου, για να χρησιμοποιηθεί σε πρώτο στάδιο ως καύσιμο οχημάτων. Σε πρώτη φάση, το καύσιμο θα χρησιμοποιείται από μικρό αριθμό οχημάτων του Δήμου Λεμεσού και του ΤΕΠΑΚ.

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστεί σε πρώτο στάδιο μονάδα μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική (100 kW) και αποθήκευσης σε μορφή υδρογόνου. Σε επόμενο στάδιο, προβλέπεται κατασκευή μονάδας της τάξης των 5MW για παραγωγή υδρογόνου για αυτοκίνητα και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με γεννήτριες καύσης υδρογόνου.  Η πιλοτική μονάδα θα κατασκευαστεί σε γη που θα εκμισθώσει ο Δήμος Λεμεσού.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου προβλέπεται, επίσης, η ίδρυση ερευνητικού εργαστηρίου για μελέτη της παραγωγής υδρογόνου, αποθήκευσης και χρήσης του στις μεταφορές και άλλες εφαρμογές. Παράλληλα, χάριν στη συνεργασία του Τμήματος Οπτικής του ΙΤΜΟ και του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του ΤΕΠΑΚ θα λειτουργήσει διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με ειδίκευση στη νανοτεχνολογία των οπτικών ινών. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2017.
1973