Μια πρωτοποριακή έρευνα στο ΤΕΠΑΚ στέλνει ανιχνευτές στην ατμόσφαιρα, με σκοπό να αναγνωρίσει σε βάθος χρόνου την ποιότητα και την προέλευση των σωματιδίων στον αέρα. Η σκόνη από τις ερήμους μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που οι κάτοικοι στην Κύπρο το γνωρίζουν πολύ καλά. Κατά την περίοδο της άνοιξης και των πρώτων φθινοπωρινών μηνών, είναι πολύ συχνά τα φαινόμενα σκόνης στην ατμόσφαιρα, τα οποία επηρεάζουν σημαντικά την ζωή των ανθρώπων.
Οι μηχανισμοί μεταφοράς από τις ερήμους της Αφρικής έχουν μελετηθεί, χωρίς να δίνουν πάντα ικανοποιητικές εξηγήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες μελέτες μεταφοράς σκόνης από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής (Σεπτέμβριος 2015). Το πείραμα Cy-CARE (Cyprus Clouds Aerosols and Rain Experiment), που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την ερμηνεία και πρόγνωση των φαινομένων αυτών.
Το πείραμα, το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2018, χρησιμοποιεί πρωτοποριακό εξοπλισμό, που μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από την κατακόρυφη δομή της ατμόσφαιρας σε ύψος 12 χλμ. Οι μετρήσεις διενεργούνται με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, όπως laser, 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Σκοπός είναι να αναγνωρίσουν, τελικά, οι ερευνητές, το είδος των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, το πώς έφθασαν μέχρι την Κύπρο και πως σχετίζονται με τη βροχόπτωση και την κλιματική αλλαγή. Το ερευνητικό πρόγραμμα διεκδικεί συνολική χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων από την Ε.Ε., αφού έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας τη στρατηγική θέση της Κύπρου.
Στο Β’ πόλο ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, στο Παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού, φιλοξενείται για τους σκοπούς του πειράματος, η κινητή μονάδα ερευνητικών εργαλείων σύγχρονης τεχνολογίας, από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Το πρόγραμμα «Ερατοσθένης», με επικεφαλής το Δρ. Διόφαντο Χατζημιτσή, στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται το πείραμα, έχει βραβευθεί ως το κορυφαίο στην Ευρώπη. Οι κύριοι ερευνητές που συμμετέχουν στο πείραμα από το ΤΕΠΑΚ είναι η Δρ. Ροδάνθη Μαμούρη και η Δρ. Αργυρώ Νισαντζή, ενώ από το TROPOS, της Λειψίας στη Γερμανία, συμμετέχουν ο Dr. Albert Ansmann, o Dr. Johannes Bühl, o Dr. Patric Seifert και ο Dr. Ronny Engelmann.