Τη νύχτα της Παρασκευής (10.2.2017) προς ξημερώματα Σαββάτου (11.2.2017) η πανσέληνος θα παίζει κρυφτό πίσω από τη σκιά της Γης. Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες, αρχίζοντας στις 00:34, με κορύφωση στις 2:43 και λήξη στις 4:53.
Πρόκειται για το φαινόμενο της σεληνιακής έκλειψης στην παρασκιά της Γης (Penumbral Lunar Eclipse), που είναι και το πρώτο αστρονομικό φαινόμενο για το 2017. Μια τέτοια έκλειψη σημειώθηκε και το Σεπτέμβριο του 2016, προσφέροντας ένα πολύ ενδιαφέρον θέαμα, με τη σελήνη να χάνει για ώρες τη λάμψη της και να μετατρέπεται σε ένα σχεδόν αφανή δίσκο.
Το Σπίτι της Επιστήμης στη Λεμεσό είχε καταγράψει την εντυπωσιακή έκλειψη του περασμένου Σεπτεμβρίου, μέσα από ειδικά τηλεσκόπια που προέβαλαν με εξαιρετική λεπτομέρεια την εικόνα της σελήνης και την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή την Παρασκευή, το Σπίτι της Επιστήμης στήνει και πάλι όλα τα κατάλληλα εργαλεία για να προσφέρει τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει το φαινόμενο μέσα από τηλεσκόπια, κιάλια και φωτογραφικές μηχανές.
Εξήγηση του φαινόμενου
Έκλειψη Σελήνης συμβαίνει όταν η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ Σελήνης και Ήλιου, με αποτέλεσμα η σκιά της να πέφτει στο φωτιζόμενο μέρος του φεγγαριού. Η σκιά της Γης, όμως, χωρίζεται σε 2 μέρη: στην καθαυτή σκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται πλήρως) και στην παρασκιά (όπου το φως του ήλιου εμποδίζεται ελαφρώς). Όταν λοιπόν η Σελήνη μπει μόνο στην παρασκιά της Γης, το φαινόμενο ονομάζεται έκλειψη παρασκιάς (Penumbral Lunar Eclipse) και η Σελήνη αναπτύσσει άλλη φωτιστική ένταση.