Αλλιώτικη, μεγαλύτερη και εντυπωσιακή η τελευταία πανσέληνος του χρόνου

Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο νικά τη «γρουσουζιά» αυτή την Τρίτη και 13. Ο χειμωνιάτικος ουρανός – εφόσον το επιτρέψουν τα σύννεφα - θα μας χαρίσει μια θέα σπάνιας ομορφιάς, με ένα πολύ φωτεινό συνδυασμό αστεριών και σελήνης.  Αυτή η χειμωνιάτικη πανσέληνος, η τελευταία του χρόνου, θα φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ό, τι συνήθως.  

Όμως, το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου προς τα χαράματα της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου, θα είναι ακόμα πιο ξεχωριστό, αφού θα κορυφωθεί η βροχή των διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων. Η βροχή των Διδυμίδων, ένα φαινόμενο που παράγει έως και 2 διάττοντες αστέρες το λεπτό, συνήθως διαρκεί από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου. Μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, δημιουργούν τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων μέσα στο έτος. 

Οι Διδυμίδες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων αστέρων, η πηγή τους πιθανότατα δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά ο μυστηριώδης αστεροειδής-ή , κατά άλλους, νεκρός κομήτης-«3200 Φαέθων», που ανακαλύφθηκε το 1983.

swipe gallery


1026