11363

Το χωριό της Λεμεσού, που πήρε το όνομά του από το κατακόκκινο χώμα του

04/02/2019
* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τα διαφορετικά πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις μοναδικές Εμπειρίες που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αν δεν βρισκόταν στη μέση του δάσους, θα συνέδεε κανείς το όνομά του με τα φοινικόδεντρα. Βέβαια, σε υψόμετρο 1000+ μέτρων, με πεύκα και ορεινή βλάστηση τριγύρω, το Φοινί οφείλει την ονομασία του σε πολύ διαφορετικούς και ενδιαφέροντες λόγους, που συντηρούν κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου.

Μία εκδοχή αποδίδει την ονομασία του χωριού στο επώνυμο ενός Φράγκου Φεουδάρχη, του Τζουάν τε Φενίου ή Φινίου (αν και δεν έχει εξακριβωθεί ότι το χωριό ήταν όντως φέουδο), παραπέμποντας στη μεσαιωνική ιστορία της περιοχής. Άλλη εκδοχή συνδέει το Φοινί με το ρήμα φαίνω (που σημαίνει φανερώνω), αφού το χωριό είναι δύσκολο να το βρει κανείς από μόνος του, αν δεν του το φανερώσει κάποιος που γνωρίζει την τοποθεσία του.

Όμως, ο ιστορικός και συγγραφέας Άντρος Παυλίδης θεωρεί πιο πιθανό η ονομασία να προέρχεται από το χρώμα που έχει το έδαφος της περιοχής. Συγκεκριμένα, η αρχαία ελληνική λέξη «φοινός» δηλώνει εκείνον που έχει κοκκινωπό χρώμα. Μάλιστα, επειδή κόκκινο χρώμα έχει και το αίμα, στην αρχαία ελληνική υπάρχει και ο χαρακτηρισμός «φοίνιος» (=ο φονικός, ο αιμοχαρής).  Άλλωστε, και ένα χαρακτηριστικό και πολύ επικίνδυνο ερπετό της Κύπρου, ονομάζεται σήμερα φίνα (ή φοίνα).

Η μακρά παράδοση του χωριού στην αγγειοπλαστική και τα αγγεία που κατασκευάζουν οι κάτοικοι με τον χαρακτηριστικό κοκκινωπό πηλό, από το χώμα της περιοχής, ενισχύουν την εκδοχή αυτή. Άλλωστε, ακόμα και σήμερα υπάρχουν σχετικά τοπωνύμια γύρω από το χωριό, όπως η Κόκκινη και ο Κοκκινόκαμπος.