A CITY FULL OF FEELINGS A CITY FULL OF FEELINGSΥπό την αιγίδα:
evel limassol
Επίσημοι Συνεργάτες

Το χωριό της Λεμεσού, που πήρε το όνομά του από το κατακόκκινο χώμα του

* ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα αφιερώματα του All About Limassol (ως ο Επίσημος Οδηγός της Λεμεσού) αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να αναδείξουν τις διαφορετικές πτυχές αυτής της υπέροχης πόλης, με σκοπό να γνωρίζουν όλοι τις ξεχωριστές επιλογές που προσφέρονται. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαφημιστικό ή αξιολογικό χαρακτήρα και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα Εταιρειών, Δήμων, Οργανισμών ή Ιδιωτών.

Αν δεν βρισκόταν στη μέση του δάσους, αυτόματα θα σκεφτόταν κανείς ότι πήρε το όνομά του από τα φοινικόδεντρα. Βέβαια, στο υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων όπου βρίσκεται το σκηνικό αυτό, οι φοινικιές δε θα μπορούσαν ποτέ να επιβιώσουν. Η ονομασία του Φοινιού έχει αποδοθεί και στο επώνυμο ενός Φράγκου Φεουδάρχη, του Τζουάν τε Φενίου ή Φινίου (αν και δεν έχει εξακριβωθεί ότι το χωριό ήταν όντων φέουδο), αλλά και στο ρήμα φαίνω (που σημαίνει φανερώνω), αφού το χωριό είναι δύσκολο να το βρει κανείς από μόνος τους, αλλά πρέπει να του  φανερώσει κάποιος που γνωρίζει την τοποθεσία του.

Όμως ο ιστορικός και συγγραφέας Άντρος Παυλίδης, θεωρεί πιο πιθανό η ονομασία να προέρχεται από το χρώμα που έχει το έδαφός της περιοχής. Συγκεκριμένα, η αρχαία ελληνική λέξη «φοινός» σημαίνει εκείνον που έχει κοκκινωπό χρώμα. Μάλιστα, επειδή κόκκινο χρώμα έχει και το αίμα, στην αρχαία ελληνική υπάρχει και ο χαρακτηρισμός «φοίνιος» (=ο φονικός, ο αιμοχαρής).  Άλλωστε, και ένα χαρακτηριστικό και πολύ επικίνδυνο ερπετό της Κύπρου, ονομάζεται σήμερα φίνα (ή φοίνα).

Το Φοινί είναι γνωστό για την μακραίωνη παράδοση στην αγγειοπλαστική. Στο χωριό, οι κάτοικοι κατασκευάζουν αγγεία με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα του πηλού, από το χώμα της περιοχής. Άλλωστε, ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποια τοπωνύμια γύρω από το χωριό με σχετική ονομασία, όπως Κόκκινη και Κοκκινόκαμπος.

swipe galleryΑγαπάς και εσύ τη Λεμεσό;

Κάνε εγγραφή για να ανακαλύπτεις συνέχεια ό,τι πιο νέο, ξεχωριστό και όμορφο θα βρεις στην πόλη και επαρχία.