Πολλά παιδιά σήμερα θα κάνουν μάθημα αλλά και ενήλικες θα πάνε στις δουλειές τους έχοντας στον καρπό τους το γνωστό σε όλους μας βραχιολάκι, που φέρει το όνομα «Μαρτάκι» ή «Μάρτης».
Αυτό το απλό βραχιόλι αποτελείται από 2 ξεχωριστές κλωστές, οι οποίες έχουν κόκκινο και άσπρο χρώμα και μπορούν είτε να στριφτούν μεταξύ τους, ή να γίνουν πλεξίδα. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα παιδιά κυρίως αλλά και οι μεγάλοι πρέπει να φοράνε το «Μαρτάκι» στο καρπό του χεριού τους, έτσι ώστε να προστατευτούν και να μην καούν από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, την 1η Μαρτίου.
Με την κόκκινη κλωστή να συμβολίζει τη χαρά και τη λευκή την αγνότητα, ο «Μάρτης» φτιάχνεται κατά κανόνα την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου. Το βραχιόλι θεωρείται ιερό και για αυτό πρέπει να φοριέται μέχρι το βράδι του Μεγάλου Σαββάτου το Πάσχα, όπου μετά ρίχνεται στη «Λαμπρατζιά», τη φωτιά που ανάβουν μπροστά από κάθε εκκλησία στην Κύπρο, για να καεί μαζί με τον Ιούδα .
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, υπάρχουν διαφορετικά έθιμα σχετικά με το «Μαρτάκι», με την πιο δημοφιλή αντίληψη να θέλει το δίχρωμο βραχιολάκι να φοριέται μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα χελιδόνια.